Козметични рецепти » Край на портокаловата кожа

 Край на портокаловата кожа

През втората половина на 20 век евите изведнъж откриха, че страдат от ужасна, коварна и почти неизлечима болест, наречена целулит. Наистина, дотогава на никой от претенциозните ценители на женското изящество и през ум не му е минавало, че с „трапчинките” по тялото трябва да се води безмилостна война. Уви, каноните на красотата се променят и днес ние с всички сили се опитваме да се избавим от синдрома на „портокаловата кожа”.
В това отношение на адамовците определено им върви - те крайно рядко, в съвсем изключителни случаи развиват целулит и това се дължи най-вече на различния строеж на съединителните тъкани на нежния и силния пол. При мъжете влакната, съставящи тези тъкани, образуват нещо като мрежа, ограждаща мастните клетки. При жените обаче тези влакна са разположени успоредно, а самите мастни клетки са по-големи, благодарение на което по време на бременност тъканите плавно се разтягат. За жалост именно с този анатомичен факт се обяснява и нашето генетично предразположение към трупане на тлъстини и задържане на течности. Резултатът е видим - кожата ни заприличва на тази на портокала.

Причинно-следствената връзка

Като правило целулитът се проявява след една определена възраст или пък се развива успоредно със затлъстяването. Понякога обаче се настанява и върху телата на млади, стройни създания. Между впрочем колкото по-рано девойките потърсят помощ от лекари и диетолози, толкова по-големи шансове имат да решат проблема си.
Как обаче стоят нещата при жените, потвърждаващи правилото? С напредването на възрастта в техния организъм настъпват необратими изменения, затова на 45 - 50 години могат да им помогнат единствено пластичен хирург или добър психолог, който ще ги убеди да се харесат такива, каквито са. За целулита не можем да виним само женската си природа и наследствеността. Трябва да се сърдим и на себе си, тъй като телесният дефект не се появява нито внезапно, нито случайно. Напротив, той постепенно, като октопод обхваща все нови и нови участъци - дупето, бедрата, коленете, глезените, докато ние безропотно му помагаме - водим заседнал живот, не обръщаме внимание на хроничните си заболявания, особено на тези, свързани с работата на стомашно-чревния тракт, пушим, злоупотребяваме с алкохол, храним се неправилно.
И нищо чудно, че след като прекарваме целия ден, без да помръднем, мускулите ни отслабват, кръвообращението се нарушава, лимфата престава да циркулира. В резултат започваме да трупаме целулит, с който не можем да се справят и диетите, и гимнастиката.

Стадиите

На първо време целулитът е почти незабележим и може да се открие само когато стиснем с пръсти кожата си. Ако повърхността й се окаже неравна, това означава, че организмът ни вече е започнал да задържа течности в тъканите. На този етап да се избавим от заплахата на портокаловата кожа е сравнително просто. За да изхвърлим течностите и токсините, трябва да се заемем с някой спорт, да посещаваме сауната и да масажираме тялото си с антицелулитни кремове. Ако обаче пропуснем момента, целулитът започва да се развива с бесни темпове. Мастните клетки се покриват с плътна обвивка и неравностите по кожата вече се забелязват от пръв поглед. Налага се да спортуваме още по-активно, иначе не ни чака нищо добро - от козметичен проблем целулитът се превръща в здравословен. На този етап можете да си направите още един тест - стиснете силно кожата си с два пръста, задръжте известно време и рязко отпуснете. Не ви ли заболи, значи не всичко е загубено - нервните ви окончания все още са в ред.

Проверка на хладилника

Дори много от казаното дотук да се отнася именно за вас, все пак не си струва да изпадате в отчаяние и да заключвате с катинар хладилника си. Подобно поведение ще бъде крайно
неразумно. С драстични диети няма да си помогнете, а пък пълното изключване от менюто ви на „вредни" продукти, например на мазнини, които участват в производството на хормоните и в усвояването на витамините, може да има лоши последствия - загуба на еластичността на кожата, силна преумора, липса на енергия, постоянно усещане за студ. Точно затова най-добре е, вместо да минавате на полугладна диета, критично да огледате съдържанието на хладилника си. Плодовете и зеленчуците са съвсем на мястото си в него, още повече, че някои от тях, като зелените салати и зелето, са в състояние да спрат целулитната агресия. Същото важи и за морските дарове, и за рибата, която напълно ще замести свинското, телешкото, пилешкото. Ако все пак не можете без последното, яжте само кафявото месо на птицата, и то след като махнете кожичката. Нужните ви протеини ще си доставите и с орехи, соев сос, яйчен белтък.

По въпроса за напитките и подправките

Искате ли да се отървете от целулита, не прекалявайте с млякото и млечните продукти. Доказано е, че те образуват нещо като тънък филм, който възпрепятства изхвърлянето на мазнините и токсините посредством лимфната система. Затова пък на ден трябва да изпивате поне 2 л вода. Ще се наложи да се откажете от газираните напитки, бирата, червеното вино и нес-кафето. Последното може да заместите с прясно смляно кафе на зърна, а колкото до алкохола, на ден са ви разрешени чаша-две бяло вино или розе. Спокойно наблегнете на зеления и билковите чайове, на прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове от моркови, ябълки, краставици, портокали, зеле, целина. Захарта и солта трябва да сведете до минимум, за да не пречите на организма си да изхвърля течности и шлаки.

Атака на много фронтове

Разумната диета е само малка крачка в борбата с портокаловата кожа и непременно трябва да се съчетае с още много неща. Какво точно да правим, за да се окажем в редиците на победилите целулита?
* Започвайте деня си с контрастен душ,подобряващ не само настроението, но и кръвообращението. Редуването на топла и студена вода - винаги завършвайте със студена, трябва да бъде последвано от разтриване на тялото с четка и нанасяне на антицелулитен крем. Процедурата е особено полезна за жени, които прекарват дълго време в една и съща поза - работят само седнали или само прави.
* Разполагате ли с достатъчно време и средства, правете си антицелулитен масаж при добър професионалист.
* Помнете, че за развитието на целулита допринасят неудобните обувки на висок ток и тесните дрехи, затова се отървете от тях.
* Постарайте се да преодолявате по-леко и без последствия за психиката стресовите ситуации, които не са спестени на нито един съвременен човек. За това ще ви помогнат спортът, добрият секс, пълноценното общуване с приятели, някое интересно хоби...

Ако се наложи липосукция

Въпреки многото начини за профилактика и лечение на целулита невинаги се стига до желания резултат. Остава само едно, наистина последно средство - липосукцията или оперативното отстраняване чрез вакуумно изсмукване на мастните натрупвания. За първи път липосукцията е изпробвана във Франция преди повече от 20 години. Най-често се прави в областта на корема, талията, бричовете, задните части, бедрата, гърба, коленете, прасците. Операцията е сериозна и организмът се възстановява бавно след нея. Красотата обаче изисква жертви, понякога и страдания. Въпреки това не забравяйте, че колкото и неприятно явление да е целулитът, ако са се влюбили във вас заедно с портокаловата ви кожа, надали ще ви разлюбят точно заради нея.

Автор: Д-р Станимира Михайлова

Представяме Ви:

Събуждането като ритуал

Силно кафе, любима музика, новините от радиото или студен душ - различни хора, различни начини за ободряване сутрин. Не всички обаче са достатъчно ефикасни, а и, от друга страна, ако не сте се наспали...

Силната и слабия?

Вие сте енергична и самостоятелна личност, а съпругът ви - нерешителен и безхарактерен. Бракът ви е нестабилен. Как да живеете под един покрив в разбирателство и хармония? В последните години във вс...

Гримиране с пръсти

Ако не успявате достатъчно сръчно да се разкрасите с помощта на всевъзможни четчици, не се разстройвайте. Гримът може да се нанесе професионално и с пръсти. И при това лицето ви ще изглежда свежо и на...

Изкуството да носим костюм

Тази вечна дреха ви позволява да замаскирате доста от недостатъците на фигурата си и да изглеждате елегантни през целия ден. При условие обаче, че я подберете според особеностите на своята физика. ...

Начало