Козметични рецепти » Стресът – как реагирате на него?

 Стресът – как реагирате на него?


Какво правите, когато сте нервни, вълнувате се силно или сте напрегнати? Хапвате шоколад? Пийвате червено вино? Крещите на близките си? От известно време психолозите са на мнение, че опасен е не самият стрес, опасна е реакцията на организма на него. Каква е вашата?

Нахвърляте се на сладкото

Захарта е въглехидрат, а въглехидратите повишават нивото на хормона серотонин, който пък ни действа успокояващо. Неслучайно според статистиката на Лондонския център за контрол над стреса всеки трети човек му противодейства със сладкиши или шоколад.

Защо не бива?
Сладките храни качват нивото на захарта в кръвта, но след това неминуемо следва неговото рязко понижаване. Върховете и спадовете, подобни на електрокардиограма, не са никак безопасни за здравето. Диетолозите от Лос Анджелис например предполагат, че жените, които под влиянието на стреса прекаляват със сладкото, два пъти по-често от останалите страдат от наднормено тегло и диабет.

Каква е алтернативата?
За подобряване на настроението са достатъчни само 40 - 50 г въглехидрати. Преведено на езика на сухите цифри, това съответства на тънка филийка препечен хляб и половин банан. Малко, но вкусно и абсолютно здравословно!

Злоупотребявате с алкохола

В минимални количества спиртните напитки действат успокояващо върху психиката. Затова според специалистите към подобен метод за борба със стреса се насочват лесновъзбудимите и прекалено впечатлителни хора.

Защо не бива?
Дори в малки дози алкохолът повишава нивото на кортизола в организма и по този начин създава проблеми на имунната система. В резултат ние се оказваме съвършено беззащитни пред лицето на инфекциозните болести. Колкото до отрицателния ефект на спиртните напитки върху сърдечносъдовата система, кардио-лозите отдавна са се уморили да говорят по въпроса.

Каква е алтернативата?
Правете гимнастика. Когато човек е напрегнат, нивото на млечната киселина в мускулите му скача рязко нагоре, предизвиквайки бърза преумора и усещане за всеобщо неразположение. Като изпълнявате най-елементарни стречинг упражнения - протягате се в леглото, докосвате често с пръстите на ръцете си тези на краката, повдигате ръце нагоре поне 10 пъти на ден, вие ще разхлабите мускулите си и едновременно с това ще се ободрите.


Прекалявате със спорта

Умерената физическа активност се справя без остатък със стреса и дори ходенето пеша е способно да нормализира кръвното налягане, да повиши настроението, да направи съня ви по-спокоен и дълбок. Прекаляването обаче има и своите отрицателни страни

Защо не бива?
Трябва да имате предвид опасностите, които крие вманиачаването. Така например резултатите от изследване, проведено в САЩ, показват, че колективните спортове повишават нивото на стреса, ако участниците в тях играят не толкова за удоволствие, колкото заради самата победа. Освен всичко останало агресивните спортове -бокс или борба, възбуждат психиката и изнервят.

Каква е алтернативата?
По-спокойни занимания. Плавните и бавни движения понижават нивото на кортизола в организма, допринасят за душевната хармония.

Ядосвате се и крещите

Виковете също са начин за снемане на стреса. Да речем, имате купища ангажименти и много малко време, за да се справите с тях. Първо се плашите, после започвате да се дразните и най-накрая изливате лошото си настроение върху първия срещнат. След което се успокоявате.

Защо не бива?
В първия момент след яростния изблик на гняв вие усещате облекчение, но то е измамно. Миг по-късно започвате да се притеснявате и да се укорявате за проявената грубост. Чувството за вина пък покачва нивото на хормоните на стреса в кръвта ви.

Каква е алтернативата?
Както твърдят психолозите, подобна реакция е характерна за хората, претоварени с работа. За да не се срамувате впоследствие от избухването си, предварително преценете своите сили, не се нагърбвайте с неизпълними задачи и започнете да отказвате, ако някой се опита да ви ги натрапи.

Затваряте се в себе си

Страхувате се, че стресовата ситуация, в която сте попаднали, ще се влоши още повече, и обмисляте безброй варианти - все катастрофални, на тема „какво ще стане, ако..."

Защо не бива?
Като потискате чувствата си и ги криете от околните, вие само задълбочавате негативното въздействие на стреса, твърди Дерек Роджърс, професор по психология от университета в Йорк. Според него склонните да се изолират хора виждат света като пълен хаос и не намират никаква опора в него.

Каква е алтернативата?
Живейте с настоящия момент, не съжалявайте за миналото и не се притеснявайте за бъдещето - едното не може да се промени, а другото още не е настъпило.

Пиете огромни количества кафе

По този начин се ободрявате, по-бързо се справяте със задачите си, имате усещането, че всичко е по силите ви.

Защо не бива?
Кафето потиска естествената защитна реакция на организма, който вече не казва, а направо крещи: „Спри, имаш нужда от почивка!" Според медиците, ако една чашка от вкусната напитка наистина действа тонизиращо, то четири вече са прекалено много, защото повишават нивото на стреса, като карат организма да синтезира повече адреналин и норадреналин.
Каква е алтернативата?
Пийте минерална вода и зелен чай, научете се да управлявате времето си.

Плачете

Под въздействието на отрицателните емоции женският организъм започва да произвежда хормона окситоцин, подтикващ към търсене на разбиране, състрадание и грижа.

Защо не бива?
Нищо подобно, може, но без да изпадате в самосъжаление.

Каква е алтернативата?
Няма такава. Сълзите съдържат кортизол - един от хормоните на стреса, и като го изхвърля чрез тях, организмът се избавя от напрежението. Затова, ако ви се иска да поплачете на рамото на любимия или в компанията на най-добрата си приятелка, направете го без никакви угризения на съвестта.

Автор: Лилия Янкова

Представяме Ви:

Какво цвете сте?

Често сравняват женитес цветя. Разбира се, общите неща са видими! А от теста може да се разбере кое цвете най-добре ще разкаже за вас! ВЪПРОСИТЕ 1. Често ли се влюбвате? А. Ако срещна...

Глезени на газела

Да укрепим сухожилията и развием мускулите на глезените си - това е най-простият и достъпен начин да ги предпазим от болезнени изкълчвания и даже счупвания, ако неволно стъпим накриво. Предлагаме ви ч...

Хранителна козметика

При недостиг на витамин С в организма кожата на лицето става суха, бледа и грапава, появяват се подкожни кръвоизливи и пигментни петна. Отварата от шипки, използувана вътрешно и външно, а също и в съ...

Повече грижи за клепачите

Започнали сте да използвате крем за околоочния контур на 25-30 годишна възраст и това е чудесно, защото ще забавите появата на бръчки. Освен от добра козметика обаче клепачите ви се нуждаят от почивка...

Начало