Козметични рецепти » Нов живот за бижутата

 Нов живот за бижутата

Как бързо и лесно да почистим скъпоценностите и да върнем ослепителния им блясък.

Основни проблеми

• Потъмнели сребърни бижута
• Матови златни украшения
• Перли без блясък

Бързи решения

Почистваме среброто

С течение на времето бижутата от сребро се покриват със слой патина. Тези, които само са загубили предишния си блясък, могат да се почистят с няколко капки препарат за миене на чинии, разтворен в топла вода. Всяко бижу се търка с парче плат, натопено в разтвора. После се измива със студена вода и се излъсква до сухо.
За скъпоценностите, които силно са потъмнели, се приготвя паста от сода бикарбонат, смесена с вода в съотношение 3:1. Намокрените бижута се търкат внимателно с мека кърпа, натопена в пастата, за да не се появят драскотини по повърхността. Когато кърпата стане сива, се сменя с чиста. След това пастата се измива и бижутата се подсушават. Както е известно, среброто не трябва да стои дълго във вода - от това потъмнява още повече.

Злато и /полу/скъпоценни камъни

От сапуна, кремовете, праха, мръсотията и потта скъпоценностите стават матови и безцветни. Дори златните синджири и скъпоценните камъни губят блясъка си от всекидневното носене. В един съд се разтваря препарат за миене на чинии и се поставят бижутата. С мека четка за зъби се почиства старателно всяко бижу и в най-недостъпните местенца. След това се изплакват със студена преварена вода и се избърсват с мека кърпа, докато изсъхнат напълно.
Бижута с камъни, залепени за метала, не трябва да се мият под течаща вода, а още по-малко да се накисват. С кърпа натопена в разпенен разтвор просто се избърсва прахът, мръсотията или мазният слой. След това скъпоценностите се изтриват с влажна кърпа и се поставят върху мек плат, но с лицевата страна надолу, за да не проникне вода в закопчалките.
Потъмнелите златни бижута могат да се почистят и със сок от лук. Намазват се с този сок и след 2-3 часа се изплакват и подсушават с мека кърпа.

Перлите помътняват

С времето бисерът старее и се обезцветява. Той се състои от крехък и порест седеф, който лесно губи блясъка си. Затова естествените, а също и култивираните перли, трябва да се почистват старателно. Перлената огърлица се поставя върху мека чиста кърпа. Взема се тънка четчица за грим, намокря се в разпенен разтвор на шампоан в топла вода, и всяко бисерно зърно се почиства поотделно. После с влажна мека кърпа внимателно се изтрива пяната и перлената огърлица се оставя върху плат, за да изсъхне напълно.
Перлената огърлица не се оставя да съхне във висящо положение, защото може да се разтегли. По този начин се почиства и тюркоазът, който също е чуплив и порест камък.
Перлите се съхраняват увити в мек плат и от време на време се забърсват.

За да бъде по-лесно следващия път
• Бижутата непременно се свалят, преди да се измият ръцете и да се нанесе крем, грим или парфюм.
• След всяко носене перлите се забърсват с много меко парцалче, за да се отстранят следите от пот, парфюм и грим.

Автор: Мариета Тодорова

Представяме Ви:

13 прости правила за добро настроение

Мнозина смятат, че черните дни в живота им може да продължават вечно. Оценявате се “на нула”, предишните стимули отказват да действат, перспективите ви се струват твърде мрачни. Усещате неумолимото пр...

Косата – помощ от кухнята

При работа в кухнята, както и при нередовна хигиена, въздействие на миризми, запрашеност, тютюнев дим, мастни изпарения при готвене косата бързо се уврежда, недохранва, изпръхва, не расте, става суха ...

Експресни трикове за хубост

В сезона на топлите дни и вечери всички ние се стремим да изглеждаме естествено хубави, но нека не се заблуждаваме - за да се постигне това, са нужни и желание, и сръчност. Както и познаване на някои ...

5 минути, за да започнете добре деня си

1. Забравете за класическия будилник, чийто остър звън ще ви стресира, и се доверете на радиобудилника, настроен на някоя музикална станция. Новините ще чуете по-късно. 2. Протегнете се като котк...

Начало