Продукти: (за 4 порции)
• 600 г овнешки гръбнак
• 1 к.ч. костен бульон
• 50 г краве масло
• 250 г зрял фасул
• 1 морков
• 1 парче целина
• 2 глави лук
• 1 връзка ароматни треви /мащерка, дафинов лист и магданоз/
• 3 домата /пресни или от консерва/
• 1 обелена скилидка чесън
• сол
Начин на приготвяне:
Отстраняваме част от мазнината от овнешкия гръбнак и посоляваме. Слагаме го в малък съд, покриваме с обилно намаслена пегаментова хартия /или фолио/ и печем под похлупак в умерена фурна.
След 20 мин отстраняваме пергамента, заливаме месото с получения при печенето сос, прибавяме част от бульона и изпичаме в слаба фурна до омекване. При печенето обливаме от време на време месото със соса и добавяме бульон. Допичаме без похлупак.
Накисваме фасула за една нощ във вода и го сваряваме до омекване във водата, в която е киснал, като добавяме моркова, целината, чесъна, ароматните треви. Прецеждаме и посоляваме сварения фасул, а моркова, целината, чесъна и ароматните треви изваждаме.
Задушаваме в разтопеното масло ситно нарязания лук, прибавяме попарените /ако са пресни/, обелени и ситно нарязани домати и ги изпържваме. Сипваме малко бульон от фасула, прибавяме фасула и соса от месото и подгряваме.
Разсипваме фасула в дълбоки чинии и прибавяме предварително разделеното на порции месо.
Продукти: • 4 задни свински джоланчета • 2 глави лук • 1 с.л. разтопено масло • 2 ч.л. кимион • 250 мл тъмна бира • половин връзка магданоз • черен и червен пипер • сол Начин...
Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...
Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...
Продукти: • 180 г краве масло • 80 г пудра захар • 3 твърдо сварени жълтъка • 2 ванилии • 250 г брашно Начин на приготвяне: Размекваме маслото на стайна температура, разбиваме ...