Продукти: (за 5 порции)
• 600 г кайма /смес/
• 1 филия сух бял хляб /без кората/
• 1 яйце
• 1 глава лук
• 1 к.ч. брашно
• 1 к.ч. прясно мляко
• 2 с.л. ситно нарязан магданоз
• черен пипер, сол
За соса:
• 2 глави лук
• 2 с.л. брашно
• 1 морков
• 1 парче целина
• 3 картофа
• 3 пиперки
• 2 домата
• 1 ч.л. доматено пюре
• 1 ч.л. червен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Омесваме каймата заедно със ситно нарязания лук и половината от ситно нарязания магданоз. Прибавяме също така хляба, предварително накиснат в млякото и отцеден, яйцето, черен пипер и сол на вкус. От сместа оформяме елипсовидни кюфтенца, които овалваме в брашното и позапържваме в сгорещената мазнина.
В същата мазнина задушаваме ситно нарязания лук за соса заедно с нарязаните на едри кубчета целина и морков. Прибавяме брашното, размитото в малко вода доматено пюре и червения пипер. Разбъркваме, разреждаме с малко гореща вода и кипваме на огъня.
Прибавяме почистените и нарязани на парченца пиперки, обелените и нарязани на кубчета картофи, а също така – позапържените кюфтенца. Посоляваме ястието и го запичаме във фурната. Към края на печенето поръсваме с обелените и настъргани домати. Допичаме ястието и го поднасяме поръсено с останалия ситно нарязан магданоз.
Продукти: • 400 г готови кори • 1 кг тиква • 2 средно големи ябълки • 1 ч.ч. захар • 100 г стафиди • 100 г смлени орехови ядки • 5-6 с.л. олио • 1 ч.л. канела • г краве масло ...
Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти за буркан от 3 л: • 3 с.л. морска сол • 1,5 кг корнишони • 1 ч.л. синапено семе • хрян • сух цвят от копър • 1 лист от смокиня • вишневи листа • 2-3 аспирина Начин на ...