Продукти:
• 1 кг брашно
• 1 кубче /около 25 г/ мая за хляб
• 1 с.л. сол
• 1 ч.л. захар
• 1 с.л. оцет
• 1 с.л. олио
За плънката:
• 500 г зелен фасул
• 1 кг лук
• босилек, чубрица
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да шупне. После от брашното, маята, захарта, солта, олиото, оцета и хладка вода омесваме меко тесто, което оставяме да втасва около 1 час.
Почистваме фасула, нарязваме го на парченца дълги около 2 см и го попарваме във вряща вода. Нарязваме лука на едро и го пържим в сгорещеното олио, докато омекне. Отстраняваме тигана от огъня, прибавяме фасула и подправките и разбъркваме.
Разделяме тестото на по-голяма и по-малка топка. От по-голямата топка разточваме кора, която разстиламе в намаслена тавичка, така че да образува около 1 см ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втора кора, разточена от останалото тесто и прищипваме краищата на двете кори.
Набождаме баницата с вилица, намазваме с разбитото яйце и печем около 45 мин в умерено загрята фурна. Напръскваме лучника с вода, веднага след като го извадим от фурната, и го покриваме с кърпа, за да се задуши.
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...