Продукти:
• 1 кг брашно
• 1 кубче /около 25 г/ мая за хляб
• 1 с.л. сол
• 1 ч.л. захар
• 1 с.л. оцет
• 1 с.л. олио
За плънката:
• 500 г зелен фасул
• 1 кг лук
• босилек, чубрица
• черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Разтваряме маята в малко вода и я оставяме да шупне. После от брашното, маята, захарта, солта, олиото, оцета и хладка вода омесваме меко тесто, което оставяме да втасва около 1 час.
Почистваме фасула, нарязваме го на парченца дълги около 2 см и го попарваме във вряща вода. Нарязваме лука на едро и го пържим в сгорещеното олио, докато омекне. Отстраняваме тигана от огъня, прибавяме фасула и подправките и разбъркваме.
Разделяме тестото на по-голяма и по-малка топка. От по-голямата топка разточваме кора, която разстиламе в намаслена тавичка, така че да образува около 1 см ръбче по стената на тавата. Отгоре разстиламе плънката на равномерен пласт, покриваме с втора кора, разточена от останалото тесто и прищипваме краищата на двете кори.
Набождаме баницата с вилица, намазваме с разбитото яйце и печем около 45 мин в умерено загрята фурна. Напръскваме лучника с вода, веднага след като го извадим от фурната, и го покриваме с кърпа, за да се задуши.
Продукти: • 700-800 г овнешки или свински сърца • 2/3 пакетче краве масло • 600 г арпаджик • 1 малка глава чесън • 1 к.ч. вино • 4-5 зърна черен пипер • 1 дафинов лист • 1 с.л. бра...
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 1 кг тиквички • 500 г домати • 2 стръка праз • 1 глава лук • 1/2 ч.ч. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол Начин на приготвяне: Нарязваме праза на с...
Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...