Продукти:
• 500 г брашно
• 100 г свинска мас /или маргарин/
• 200 г кисело мляко
• 100 г извара
• 1/2 ч.л. сода бикарбонат
• сол
За плънката:
• 4 връзки пресен лук
• 100 г гъби
• 50 г пушено сирене
• 50 г печени фъстъци
• 1 яйце
• 1 бучка /колкото орех/ краве масло
Начин на приготвяне:
От брашното, млякото със содата, изварата и разтопената мазнина замесваме гладко тесто. Оставяме го да престои на хладно около 1 час.
Нарязваме гъбите и ги задушаваме в маслото. Отстраняваме тигана от огъня и прибавяме ситно нарязания лук. Посоляваме на вкус и смесваме със счуканите фъстъци и разбитото яйце.
В намаслена тавичка разстиламе по-голямата част от тестото, като правим ръбче около 1 см по стените на тавата. Настъргваме отгоре половината от пушеното сирене, разстиламе плънката и поръсваме останалото натрошено сирене. Разточваме кора от останалото тесто, покриваме плънката и прищипваме краищата на кората към долното тесто. Печем лучника в умерено загрята фурна.
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...
Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...