Кулинарни рецепти » Елзаски кейк

 Елзаски кейк

Продукти:

• 80 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 80 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• кората от 1/2 лимон
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 с.л. коняк или ром
• 1-2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата и захарта, прибавяме нарязаното на люспи масло и яйцето. Омесваме хомогенно тесто, което разточваме на тънка кора. Застиламе с него дъното и стените на намаслена тавичка. Оставяме го на хладно място.

Разбиваме маслото за плънката със захарта на пухкава маса, прибавяме един по един жълтъците и продължаваме биенето, докато не получим пяна.

Попарваме, обелваме и смиламе бадемите. Слагаме ги в жълтъчната смес и ароматизираме с настърганата лимонова кора. Разбъркваме и на части прибавяме пресятото със содата брашно. Накрая лъжица по лъжица слагаме разбитите на твърд сняг белтъци. Разбъркваме внимателно плънката и равномерно я нанасяме върху тестото.

Изпичаме сладкиша в загрята умерена фурна. Още горещ го намазваме с глазурата, приготвена от размитата във водата захар и ароматизирана с алкохола.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Бърз щрудел

Продукти: 1. 200 г готови кори 2. 2 ябълки 3. 4 с.л. захар 4. 3 с.л. смлени орехи 5. 1 яйце 6. 1 ч.л. канела 7. 1 пакетче краве масло Начин на приготвяне: Обелваме ябълките...

Кюфтета от черен дроб и картофи

Продукти: • 1 телешки черен дроб • 2-3 картофа • 1 глава лук • 2 яйца • галета • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Прекарваме дроба...

Питка Слънце

Продукти: • 1 кг брашно • 1 яйце • 3 с.л. кисело мляко • 3 с.л. олио • 1 ч.л. захар • 1 ч.л. сол • мая колкото кибритена кутия • 200 г краве масло (леко притоплено) Начин на п...

Начало