Кулинарни рецепти » Елзаски кейк

 Елзаски кейк

Продукти:

• 80 г краве масло
• 80 г пудра захар
• 1 яйце
• 200 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За плънката:

• 80 г краве масло
• 100 г захар
• 2-3 яйца
• 80 г бадеми
• кората от 1/2 лимон
• 60 г брашно
• 1 ч.л. сода бикарбонат

За глазурата:

• 100 г пудра захар
• 1 с.л. коняк или ром
• 1-2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното със содата и захарта, прибавяме нарязаното на люспи масло и яйцето. Омесваме хомогенно тесто, което разточваме на тънка кора. Застиламе с него дъното и стените на намаслена тавичка. Оставяме го на хладно място.

Разбиваме маслото за плънката със захарта на пухкава маса, прибавяме един по един жълтъците и продължаваме биенето, докато не получим пяна.

Попарваме, обелваме и смиламе бадемите. Слагаме ги в жълтъчната смес и ароматизираме с настърганата лимонова кора. Разбъркваме и на части прибавяме пресятото със содата брашно. Накрая лъжица по лъжица слагаме разбитите на твърд сняг белтъци. Разбъркваме внимателно плънката и равномерно я нанасяме върху тестото.

Изпичаме сладкиша в загрята умерена фурна. Още горещ го намазваме с глазурата, приготвена от размитата във водата захар и ароматизирана с алкохола.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Свинско по тракийски

Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...

Начало