Продукти: (за 5 порции)
• 750 г филе от скумрия
• 1 к.ч. олио
• 750 г лук
• 15 малки лукчета /арпаджик/
• 500 г домати
• 2-3 моркова
• половин глава целина
• 10-15 маслини
• 1 ч.ч. стелиризирани печурки
• половин лимон
• 1 дафинов лист
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука на филийки и задушаваме леко в мазнината. Прибавяме последователно морковите и целината, нарязани на кубчета, гъбите нарязани на ивици, и обелените и ситно нарязани домати. Заливаме сместа с горещ рибен бульон и я оставяме да ври около 5 мин на умерен огън.
Почистваме и задушаваме лукчетата. Обезсоляваме маслините. След като зеленчуковата смес поври, прибавяме към нея задушените лукчета, маслините и подправките.
Изсипваме зеленчуците в тавичка и отгоре нареждаме нарязаната на порции и посолена риба. Върху рибните парчета слагаме по кръгче лимон. Печем в умерена фурна.
Продукти: (за 1 кг месо) • 22 г сол • 5 г селитра • черен пипер • бахар • дафинов лист • чубрица Начин на приготвяне: Избираме тлъсто овче или козе месо. Отделяме костите и ...
Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...