Продукти:
• 250 г ръжено брашно
• 250 г пшенично брашно
• 2 яйца
• 1/2ч.л. сол
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 7-8 маслини
• 200 г шунка
• 1 бакпулвер
• 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Пресяваме двата вида брашно заедно с бакпулвера и правим по средата на купчинката кладенче. Слагаме разбитите жълтъци и солта и започваме да месим, като постепенно сипваме млякото и олиото.
Омесваме гладко тесто, към което последователно прибавяме нарязаната на дребни кубчета шунка, ситно нарязаните маслини и разбитите на сняг белтъци.
Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс и печем в умерено загрята фурна. Поднасяме кекса топъл.
Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...
Продукти: • 2 части изчистено от ципите свинско месо • 1 част говеждо месо на 1 кг месо: • 22 г сол • 5 г захар • 0,5 г селитра • 3 г червен пипер • бахар, • кимион • ч...
Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...