Кулинарни рецепти » Шекерпаре

 Шекерпаре

Продукти:

• 1 пакетче краве масло
• 125 г пудра захар
• 350 г брашно
• 2 яйца
• 1 жълтък
• 1 к.л. сода бикарбонат
• 1 к.ч. опечени и обелени цели бадеми
• сол

За сиропа:

• 1 кг захар
• 1 л вода
• лимонена киселина
• ванилия

Начин на приготвяне:

Разбъркваме добре маслото, захарта, содата и 1 щипка сол. Прибавяме брашното и месим, докато се образува еднородна маса. Прибавяме едно по едно яйцата, омесваме тестото и го оставяме да престои 15 мин. След това оформяме от тестото топчета с големината на орех и ги сплескваме като питка.

Правим в средата на всяка питка вдлъбнатина и слагаме по един бадем. Намазваме ги с разбития жълтък, нареждаме ги в намаслена тавичка и печем в умерена фурна, докато порозовеят.

Приготвяме гъст сироп от захарта и водата и слагаме в него по-малко лимонена киселина и ванилия. Заливаме сладките с приготвения захарен сироп, като спазваме правилото, че с горещ сироп се заливат студени сладки и обратно – горещи сладки се заливат със студен сироп.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Тиквеник с готови кори

Продукти: • 1 пакет готови кори за баница (фини) • 1 кг настъргана тиква • 150 мл олио или краве масло • 200 г смлени орехови ядки • 1 пакетче канела • 1 ч. ч. кристална захар • пудра...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Миди с масло и чесън

Продукти: • 2 кг миди с черупките • 1 глава чесън • 1 к.ч. разтопено краве масло • сокът от 2 лимона • 1 с.л. ситно нарязан копър • сол Начин на приготвяне: Остъргваме добре ...

Мелчета

Продукти: • 2 кг брашно • мая за хляб (колкото кибритена кутийка) • 1 л прясно мляко • 3 с.л. олио • 3 с.л. захар За сиропа: • 2 ч.ч. вода • 1 и 1/2 ч.ч. захар Начин на...

Начало