Кулинарни рецепти » Шоколадово руло

 Шоколадово руло

Продукти:

• 4 яйца
• 125 г захар
• 125 г брашно
• 100 г черен шоколад
• 80 г масло
• 1 к. л. мая
• 100 г шоколад за украса

За крема:

• 300 г крем от кестени (продава се готов)
• 125 г краве масло
• 2 с. л. ром

Начин на приготвяне:

Намазваме с масло два листа кухненска хартия за печене с големината на тавата и я застиламе с едната хартия.

Отделяме жълтъците от белтъците, разбиваме ги със захарта до побеляване. Добавяме брашното, маята, шоколада и маслото и разбъркаваме добре всички продукти заедно на много тих огън. Разбиваме на гъст сняг белтъците. Прибавяме ги към горната смес и разбъркаваме много внимателно. Тестото трябва да остане плътно, за да не се разтече по време на печенето.

Изсипваме го в центъра на тавата върху намазаната с масло хартия и го притискаме леко, докато се по-лучи кора с дебелина 3-4 см. Блата печем при температура 240 градуса, като внимаваме да не се препе-че и да не изсъхне. Изваждаме го от фурната и веднага го покриваме с намазания с масло втори лист кухненска хартия. Навиваме тестото на руло и го оставяме да изстине така. Когато е напълно изстина-ло, развиваме много внимателно и махаме двата листа хартия.

Разбиваме маслото за крема в леко затоплен съд, докато стане на пяна. Прибавяме крема от кестени, ароматизираме с ром и разбъркваме добре. Разстиламе половината от крема върху шоколадовия блат. Навиваме го отново внимателно. С останалия крем покриваме рулото. Оставяме го в хладилника за ня-колко часа, докато се стегне. Срязваме двата края полегато.

Можем да украсим рулото по два начина:

По-бързият е да настържем с нож на едри люспи черeн шоколад и с тях да покрием обилно рулото.

Другият начин е да приготвим истински шоколадови “стружки” за украса. За това трябва да разтопим шоколада на водна баня с 1 с. л. масло. Разстиламе сместа върху плоска тавичка и я оставяме да изсти-не. С острието на нож, затоплен във вряла вода и после добре изсушен, изстъргваме “стружки” от повър-хността на шоколада. Украсяваме с тях рулото и го оставяме в хладилника за около час, докато се стег-не добре.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Начало