Кулинарни рецепти » Пикантен гъбен сос

 Пикантен гъбен сос

Продукти:

• 2 кг печурки
• 200 г сол
• 2 дафинови листа
• 2 с.л. оцет
• 8 зрънца карамфил
• 8 зрънца черен пипер

Начин на приготвяне:

Почистваме гъбите и изрязваме пънчетата им. Пускаме ги през месомелачка. Полученото пюре посоляваме и оставяме на хладно място за 1 седмица.

След това варим гъбеното пюре заедно с дафиновия лист, оцета, карамфила и черния пипер около 2 часа. Отстраняваме пюрето от огъня, охлаждаме го и после изстискваме през марля.

Обливаме две бутилки от 250 мл с вряла вода и ги оставяме да изсъхнат.

Още един път кипваме гъбеният сос и горещ го наливаме в бутилките, които затваряме веднага и обръщаме с отвора надолу.

През първата седмица гъбеният сос придобива цвят и аромат. На вкус напомня на соевия сос. Можем да съхраняваме гъбеният сос 1-2 години.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Калоферски сладки

Продукти: • 500 г брашно • 4 яйца • 150 г краве масло • 150 г захар • 1 ч.л. бакпулвер • 1 щипка счукан кардамон • 1 щипка счукан карамфил • настърганата кора от 1 лимон • 1 щипк...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Начало