Продукти:
• 800 г овнешко месо
• 1 прясна зелка (около 1,5 кг)
• 2-3 глави лук
• 4-5 домата
• 1-2 с.л. доматено пюре
• сокът от половин лимон
• 1 ч.л. червен пипер
• сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на хапки и го задушаваме в малко вода. Изваждаме го, щом поомекне, и в същата вода задушавамеситно нарязания лук.
Когато лукът поомекне, наливаме доматеното пюре, разтворено в 1 к.ч. топла вода, и поръсваме червения пипер. Връщаме месото, посоляваме, наливаме още малко топла вода и оставяме сместа да се вари на тих огън.
Отделно нарязваме зелето на ивички, посоляваме го и поръсваме с лимоновия сок. Разстиламе го в глинен гювеч, а върху него разпределяме месото. Наливаме малко топла вода, захлупваме и печем в умерено силна фурна.
Когато ястието е почти готово, покриваме месото с нарязаните на филийки домати и печем още десетина минути.
Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...
Продукти: • 400 г добре отцедено кисело мляко • 2-3 яйца за панировката • галета • шарена сол • олио за пържене Начин на приготвяне: Отцеденото кисело мляко нарязваме на кубче...
Продукти: • 50 г брашно • 300 г орехи или фъстъци • 250 г захар • 200 г извара • 50 г сметана • 1 ванилия • 50 г пудра захар • 1 яйце • малко краве масло или друга мазнина Н...
Продукти: • 10 кг червени чушки • 2 кг моркови • 1 голяма бяла зелка • 1-2 глави чесън • 1 л оцет • 1 ч.ч. олио • 500 г захар • 500 г сол • листа от целина • магданоз • черен...