Кулинарни рецепти » Стерилизиран гювеч

 Стерилизиран гювеч

Продукти:

• 2 кг чушки (сиврия или зелена капия)
• 1,5 кг червени домати
• 0,5 кг патладжани
• 0,5 кг бамя
• 0,5 кг зелен фасул
• 2,5 л доматен сок
• 2-3 китки магданоз
• сол

Начин на приготвяне:

Доматите трябва да са без жълти петънца, добре узрели, чушките да нямат наранявания, патладжаните да са млади, плътни и с малки семена, бамята да е прясно набрана и дребна, зеленият фасул да е от сорт без конци, също млад.

Измитите домати се нарязват на половинки, без да се белят, а ако са по-дребни, се слагат цели.

Чушките се почистват от семената и дръжките, измиват се, нарязват се на парченца с дължина 3-4 см, измиват се и се бланшират 2-3 мин във вряща подсолена вода, след което се охлаждат.

Патладжаните се изчистват от дръжката и основата, нарязват се на кубчета с размери 3 х 3 см и се киснат в студена и солена вода 20-30 мин. След това се изплакват на течаща вода и се бланшират 3-4 мин във вряща и подсолена вода.

На бамята се маха дръжката и се отрязва тънък конусовиден слой около семките (без семките да се виждат), бланшира се във вряща солена вода 1-2 мин и се охлажда.

Зеленият фасул се почиства от двете страни на всяка шушулка, нарязва се на 2-3 парченца и също се бланшира 1 -2 мин във вряща и солена вода.

Така подготвените зеленчуци се редят в буркани в следния ред: домати, бамя, чушки, патладжани, зелен фасул, бамя, пак чушки, патладжани, бамя, зелен фасул и най-горе домати.

Бурканите се заливат с подсолен доматен сок, отгоре се нареждат клонки измит магданоз. Затварят се херметически и се стерилизират 60 минути.

Зеленчуците са достатъчни за 12-15 буркана от 800 мл.

Автор: Елена Стоянова

Представяме Ви:

Кекс с много маслини

Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...

Лангиди

Продукти: • 1 ч.ч. брашно • 2-3 яйца • 1 и 1/2 к.ч. прясно мляко • половин пакетче краве масло • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 1 щипка сол Начин на приготвяне: Разбиваме яйцата,...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Руло от осмянка

Начин на приготвяне: Отрязва се осмянката на прасето. (Така се нарича в нашия край тази пъстра част, която се намира в коремната област между външния слой сланина и вътрешната мазнина.) Това месо...

Начало