Продукти:
• 1 зелка
• патладжани
• сол
• олио за пържене
• чушки
• люти чушлета
• моркови
• целина
• чесън
• магданоз на клончета
За саламурата:
• 1 л оцет
• 1 л вода
• 1 каф.ч. сол
• 1 каф.ч. олио
• черен пипер на зърна
• бахар
• дафинов лист
Начин на приготвяне:
Измиваме патладжаните, нарязваме ги на филийки с дебелина 1 см, посоляваме и ги оставяме в наклонена тава за 2 часа. След това ги измиваме с течаща вода и изпържваме от двете страни до зачервяване.
Измиваме чушките, почистваме ги от семенната част и изпържваме в същото олио. Измиваме, почистваме и нарязваме морковите и целината на ивици. Чесъна почистваме и разделяме на скилидки, измиваме клончетата магданоз.
Отделяме листата на зелката и ги бланшираме във вряща вода, за да омекнат.
Във всеки зелев лист поставяме по 2 изпържени филийки патладжан и 2 чушки. Между тях редим моркови, целина, скилидки чесън, люто чушле и магданоза.
Завиваме листата от зелката като сарма и ги нареждаме в буркани. Когато напълним буркана, го заливаме с изстинала саламура, приготвена от изброените продукти. Притискаме сармите с тънка дъсчица или клонче, като над тях оставяме 3-4 см от саламурата.
Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....
Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...
Продукти: • 1 ч.ч черни маслини • 1 кисело мляко • 1/3 ч.ч олио • 2 ч.ч брашно • 3 яйца • 1 бакпулвер • 1 щипка сода за хляб • масло за намазване на тавичката • сусам за поръсване ...
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...