Кулинарни рецепти » Ябълкова запеканка

 Ябълкова запеканка

Продукти:

• 1 кг ябълки
• сока на половин лимон
• 50 г бадеми
• 50 г стафиди
• 1 щипка канела
• 40 мл ром
• 100 г захар
• 4 яйца
• 100 г масло
• 1 ч.л. какао
• 100 г брашно
• 80 мл прясно мляко
• пудра захар

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 180 градуса. Почистваме ябълките от сърцевината и ги нарязваме на парченца. Напръскваме ги с лимонов сок, смесваме ги с бадемите, стафидите, канелата, рома и 2 с.л. захар. Намазваме формата за печене с мазнина и сипваме ябълковата маса.

Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме топлото масло с останалата захар и постепенно прибавяме жълтъците. Прибавяме лъжица по лъжица смесеното с какао брашно и млякото, като ги редуваме. Накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци.

Сипваме тестото върху ябълковата маса, изравняваме и печем 40 мин. Накрая поръсваме с пудра захар.

Автор: Росица Добрева

Представяме Ви:

Кръчмарска туршия

Продукти: • 2 глави карфиол • 5 кг червени чушки (камби) • 2 кг моркови • 4 кг зеле • 500 г сол • 500 г захар • 500 мл олио • 1,5 л оцет Начин на приготвяне: Измиваме, по...

Килифаревски краставички

Продукти: (за 1 буркан) • 500 г корнишони • 1-2 зърна бахар • 6-7 зърна черен пипер • 1/4 дафинов лист • 2-3 филийки лук • 3-4 скилидки чесън • съцветия копър • 1 равна ч.л. синапен...

Мусака от чушки

Продукти: • 1 кг чушки • 200 г сирене • 3-4 яйца • 2 с.л. брашно • 2 ч.ч. прясно мляко • 1 к.ч. олио • магданоз • черен пипер • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушкит...

Пастицио

Продукти: • 500 г макарони • 1 кг кайма • 3 белтъка • 300 г кашкавал • 1 к.ч. зехтин • 1 глава лук • 500 мл доматен сок • риган • черен пипер • сол За соса: • 8 с.л....

Начало