Особено важно за хората с язви и гастрити е да знаят съдържанието на баластните вещества в храните, които употребяват тъй като предозирането може да има отрицателен ефект.
Когато се надхвърли оптималната доза от баластни вещества, може да настъпи обезводняване на организма, да се получи дефицит на някои елементи, като желязо, калций, цинк и др., поради свързването им с баластните вещества и изхвърлянето им чрез фекалиите. Също така може да се затрудни превръщането на каротина във витамин А.
Съдържание на баластни вещества в 100 г продукт
Храни
Варено жито - - - - - - - - - - - - - - 40-50 г
Ръжен хляб - - - - - - - - - - - - - - 6,4-8,2 г
Пшеничен хляб с трици - - - - - - - - 6,3-7,1 г
Просо - - - - - - - - - - - - - - - - - 3,5-8,0 г
Булгур - - - - - - - - - - - - - - - - 3,0-4,0 г
Типов хляб - - - - - - - - - - - - - - 2,9-3,7 г
Малини - - - - - - - - - - - - - - - - 3,8-8,5 г
Касис - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4,4 г
Круши - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,3-2,8 г
Ягоди - - - - - - - - - - - - - - - - - 1.8-2,7 г
Ябълки - - - - - - - - - - - - - - - - 1,9-2,3 г
Праскови - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,4 г
Череши, вишни - - - - - - - - - - - - 1,0-1,7 г
Сливи - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,0-2,3 г
Банани - - - - - - - - - - - - - - - - 1,3-2,0 г
Зеле - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 3,2 г
Салата маруля - - - - - - - - - - - - 1,5-2,0 г
Моркови - - - - - - - - - - - - - - - 1,5-3,0 г
Картофи - - - - - - - - - - - - - - - - 1,1-2,2 г
Карфиол - - - - - - - - - - - - - - - - 1,9-2,3 г
Червено цвекло - - - - - - - - - - - - 1,9-2,5 г
Чушки - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,4-2,2 г
Лук - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,3-1,8 г
Спанак - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,7 г
Домати - - - - - - - - - - - - - - - - - - 0,9-1,8 г
Краставици - - - - - - - - - - - - - - - - 0,4-1,0 г
Зелен боб - - - - - - - - - - - - - - - - - 19,3 г
Зелен грах - - - - - - - - - - - - - - - - - 16,8 г
Зрял боб - - - - - - - - - - - - - - - - - - 16,0 г
Жълт грах - - - - - - - - - - - - - - - - - 11,3 г
Леша - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 11,1 г
Нахут - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 10,2 г
фъстъци - - - - - - - - - - - - - - - - - - 9,3-11,0 г
Ряпа - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,7 г
Праз - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,5-4,0 г
Обикновеният питомен лен (Linum usitatissimum) е култивирано растение, което се среща навсякъде у нас. За лечебни цели се използват сухите зрели семенца. Те съдържат 10% слузни вещества, 30-40% тлъсто...
Бананът (Musa paradisiaca) е много разпространен южен плод из тропическите страни в Югоизточна Азия, Бирма, Индия, Шри Ланка, Латинска Америка, Канарските острови и др. Колко стара е културната форма ...
За половината от населението на планетата думите „ориз" и „храна" звучат по един и същ начин. В много страни той се смята за символ на благополучието и богатството, но това съвсем не е всичк...
Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...