Диетични рецепти » Баластните вещества

 Баластните вещества

Особено важно за хората с язви и гастрити е да знаят съдържанието на баластните вещества в храните, които употребяват тъй като предозирането може да има отрицателен ефект.
Когато се надхвърли оптималната доза от баластни вещества, може да настъпи обезводняване на организма, да се получи дефицит на някои елементи, като желязо, калций, цинк и др., поради свързването им с баластните вещества и изхвърлянето им чрез фекалиите. Също така може да се затрудни превръщането на каротина във витамин А.

Съдържание на баластни вещества в 100 г продукт

Храни

Варено жито - - - - - - - - - - - - - - 40-50 г
Ръжен хляб - - - - - - - - - - - - - - 6,4-8,2 г
Пшеничен хляб с трици - - - - - - - - 6,3-7,1 г
Просо - - - - - - - - - - - - - - - - - 3,5-8,0 г
Булгур - - - - - - - - - - - - - - - - 3,0-4,0 г
Типов хляб - - - - - - - - - - - - - - 2,9-3,7 г
Малини - - - - - - - - - - - - - - - - 3,8-8,5 г
Касис - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 4,4 г
Круши - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,3-2,8 г
Ягоди - - - - - - - - - - - - - - - - - 1.8-2,7 г
Ябълки - - - - - - - - - - - - - - - - 1,9-2,3 г
Праскови - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,4 г
Череши, вишни - - - - - - - - - - - - 1,0-1,7 г
Сливи - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,0-2,3 г
Банани - - - - - - - - - - - - - - - - 1,3-2,0 г
Зеле - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 3,2 г
Салата маруля - - - - - - - - - - - - 1,5-2,0 г
Моркови - - - - - - - - - - - - - - - 1,5-3,0 г
Картофи - - - - - - - - - - - - - - - - 1,1-2,2 г
Карфиол - - - - - - - - - - - - - - - - 1,9-2,3 г
Червено цвекло - - - - - - - - - - - - 1,9-2,5 г
Чушки - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,4-2,2 г
Лук - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,3-1,8 г
Спанак - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,7 г
Домати - - - - - - - - - - - - - - - - - - 0,9-1,8 г
Краставици - - - - - - - - - - - - - - - - 0,4-1,0 г
Зелен боб - - - - - - - - - - - - - - - - - 19,3 г
Зелен грах - - - - - - - - - - - - - - - - - 16,8 г
Зрял боб - - - - - - - - - - - - - - - - - - 16,0 г
Жълт грах - - - - - - - - - - - - - - - - - 11,3 г
Леша - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 11,1 г
Нахут - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 10,2 г
фъстъци - - - - - - - - - - - - - - - - - - 9,3-11,0 г
Ряпа - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2,7 г
Праз - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 1,5-4,0 г

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Развенчаните митове

Нашите родители, самите ние, а по всяка вероятност и децата ни ще прекарат своя живот под знака на най-различни заблуди и митове, свързани с това, което всеки ден слагаме на масата си. Прясното мляко ...

Диета след операция на апендикса

Избягвайте люти, пушени и осолени храни, сладкиши, ядки и газирани напитки. Каква храна трябва да консумира оперираният, от какво да се пази, нужно ли е дълго време да пази диета? Това с...

Отслабваме с диня

Динята е диетичен продукт, на който много диетолози приписват чудодейни свойства. И най-важното, което привлича в динената диета, е минимумът противопоказания. Динената диета - за хора от всяка в...

За ползата от рибата

Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености. Златоперка Поддържа паметта 100 г съдърж...

Начало