Диетични рецепти » Ритъмът на нашето тяло

 Ритъмът на нашето тяло

Всички функции на човешкия организъм, свързани със сърдечната дейност, храносмилането, нервната или възпроизводителната система, си имат свой собствен ритъм. Именно с него трябва да се съобразяваме, ако искаме да сме в добро здравословно състояние или да се излекуваме

Температурата
Тя е най-висока в ранните вечери, между 19 и 20 часа - 37,4 градуса, после рязко спада и достига най-ниското си ниво между 2 и 4 посред нощ, когато става 36,4 градуса.

Кръвното налягане
По принцип то е най-ниско в средата на нощта, покачва се и достига своя максимум в края на сутринта. След това се стабилизира чак до вечерта.

Сърцето
Според медицинската статистика инфарктът атакува сърцето или около 10 ч сутринта, или вечер, към 22 ч.

Кръвта
Нивото на червените кръвни телца е най-високо към 11 часа преди обяд и най-ниско към 23 ч. И обратното, белите кръвни телца са най-много в първите часове на нощта и най-малко в сутрешните. Точно това е причината, поради която по цял свят кръв за анализ се I дава сутрин в 8 ч, и то на гладно.

Сексуалната активност
Установено е, че нашият сексуален апетит се изостря в три определени момента от деня - към полунощ, около 8 сутринта и в средата на следобеда, между 4 и 5 часа.

Обмяната на веществата
Според конкретното време от деня организмът ни оползотворява по различен начин енергията, която му доставяме с храната. Калориите се изгарят по-пълноценно сутрин, отколкото вечер, а що се отнася до въглехидратите, консумирани преди обяд, те се оползотворяват докрай, докато погълнати вечер, веднага се трупат като тлъстини върху ханша, бедрата и дупето.

Ражданията
Обикновено започват към полунощ и завършват към 4 часа сутринта.

Смъртта
Неизбежният край най-често настъпва към 6 ч сутринта, но и тук има някои особености - така например астматичните кризи завършват трагично към 4, а сърдечните - към 10.

Часовете на лечение

Ходете на зъболекар или в 8 сутринта, или в 19 ч вечер - тогава обезболяващата упойка ще ви хване три пъти по-бързо, отколкото в 15 ч например.
Внимавайте с аспирина. Това универсално лекарство действа като агресор върху стените на стомаха и може да причини кръвоизливи при по-чувствителни индивиди. Изследвания, проведени от американски учени, доказват, че ако искаме да избегнем нежелателните странични ефекти на аспирина, трябва да го вземаме не сутрин, както сме свикнали, а към 22 ч.
Лекарствата срещу астма са най-ефикасни през първата половина на деня, затова е най-добре да се пият сутринта или на обяд.
Ако имате високо кръвно, гълтайте предписаните ви от лекаря медикаменти след ставане от сън.
Рискът да получите язвен кръвоизлив е по-голям през нощта, така че лекувайте се вечер.

Автор: Даниела Петкова

Представяме Ви:

Диета според звездите

Много от проблемите - житейски и особено здравословни, могат да бъдат преодолени като смените привичките си за хранене. Това е най-простият, но много действен начин да влезете в естествения си биологи...

Специална диета предпазва от рак

За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с висо...

Добри думи за лука

Можете дa не го обичате заради специфичния мирис и сълзотворния му ефект, но с нищо няма да промените факта, че навсякъде по света хората си хапват лук отдавна и не мислят да се отказват от този си на...

Лечебните свойства на магданоза

Наистина - от това неизискващо грижи тревисто растение се заинтересували за първи път жителите на древна Елада и Рим и ласкавото нарекли петроселинум - "растящо на камък". От латинския му корен името ...

Начало