Диетични рецепти » 14 приятели на стройната фигура

 14 приятели на стройната фигура

Свалянето на излишните килограми е продължителна и неприятна процедура. Но ти можеш да се спасиш от кошмарните диети, ако спазваш няколко прости правила.

Правилата:

1. Отгатни от какво най-много се страхува твоята талия? Не знаеш ли? От сандвичите, разбира се! По-скоро се откажи от тях, по-добре изяж парче печено телешко. Така ще получиш 400 ккал вместо 500.

2. Не си представяш лятото без сладолед, но всеки път, вкусвайки от рогчето, въздъхваш? Не страдай! Изяж шепа пресни ягоди, залети със сметана (всичко 140 ккал).

3. Запазвай в хладилника шоколадово мляко. Когато ти се прияде нещо сладко, налей си 1/2 чаша охладено вкусно мляко (това е всичко 79 ккал) и го изпий на малки глътки.

4. Не е нужно хладилникът да се заключва. Достатъчно е да направиш ревизия на съдържанието. Избягвай мазните и силно калорични продукти. И тогава няма да те е страх да отваряш хладилника.

5. Откажи се от майонезите, кетчупите и сосовете тип “бешамел”. Наблягай на горчицата. Тъмна, светла, мека, лютива, всички тези сортове съдържат от 4 до 10 ккал на 1 супена лъжица, а мазнина в тях няма изобщо или много малко.

6. Какво ти най-често поднасяш за гарнитура на риба и месо? Картофи или макарони? Защо трябва да натоварваш така стомаха?! Предлагаме да се заменят със зеленчуци.

7. Отнасяй се към покупката на продукти с цялата сериозност. Чети надписите на опаковката! Спазвай принципа: по-малко, но по-хубаво.

8. Почетно място на твоята маса трябва да заемат всички цитрусови плодове плюс красавецът ананас. Южните кисело-сладки плодове прекрасно разграждат мазнините, а сокът от цитрусови “умиротворява” ненавреме развилия се апетит.

9. Грижата за красотата на поднасяните храни е просто необходима - това подобрява храносмилането!

10. В детството мама винаги казваше “не бързай, яж бавно”. По-често си спомняй тези думи и добре дъвчи всяко късче. Така по-бързо ще се наситиш.

11. Яж по часове и не по-малко от 5 пъти дневно. Така ще се предпазиш от внезапни кризи на глад. Не забравяй, че порциите трябва да са малки - колкото шепата.

12. Избягвай кифли и тестени изделия с мая. Предпочитай хляб от грубо смляно брашно и не днешен, а вчерашен. Старай се да нарежеш хляба на тънки филийки.

13. Един път в седмицата, например в петък, си позволявай лакомства: например пасти, торти, шоколад, коктейли. Да се поглезиш от време на време е много полезно!

14. За приготвяне на салати използвай олио с най-силен аромат, тогава ще ти потрябва по-малко количество: зехтин студено пресован, олио от орехи.

Автор: Весела СТЕФАНОВА

Представяме Ви:

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Пектини при хипертония и затлъстяване

Страдам от високо кръвно налягане, Препоръчаха ми да включа в лечението си пектини като средство за стопяване на липидите. Искам да науча нещо повече за тяхната същност, каква е ползата от тях, има ли...

Чудодейното пчелно млечице

Пчелното млечице е биологичноактивен продукт и има най-голяма хранителна стойност от пчелните продукти. От древни времена и сега този продукт се слави с чудодейните си качества. Добиването му е много ...

Калцият ни помага да се вталим

Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...

Начало