Диетични рецепти » Силата на стайните растения

 Силата на стайните растения

Сигурно и вие като повечето хора отглеждате стайни цветя, защото са красиви, радват душата и повишават настроението. Дори да нямате достатъчно време и място вкъщи, струва си да приютите няколко саксии със зелени растения, които не изискват особени грижи, но за сметка на това са отлично лекарство срещу стреса, а и не само срещу него.

Полезно u приятно

Офталмолозите твърдят, че зелените растения снемат напрежението от очите на хората, работещи продължително с компютър. Плавните очертания на листата пък оказват благотворно влияние върху нервната система, а красивите цветове премахват страховете и тревожните мисли. Затова, ако в офиса ви има дори само едно растение, не забравяйте да се грижите за него. То непременно ще ви се отплати.

„Отровните” жилища

Синтетичните покрития и боите отделят отровен формал-дехид, а електромагнитните лъчения нарушават йонния баланс на въздуха. Затворените помещения пък са истински инкубатор за бактерии и вируси, а ако в семейството има пушачи, тапетите, щорите, дамаските са попили освен никотин, още 500 токсични вещества. Ако прибавим и хроничния недостиг на кислород в големите градове, става ясно, че малката градина у дома е абсолютна необходимост.

Природните “чистачи”

Хлорофитумът е най-ефикасният филтър на мръсния въздух - само за 24 часа той унищожава напълно бактериите. За да се справи растението с отровния формалдехид обаче, са нужни поне няколко саксии в стая с площ от 20 кв. м. Хлорофитумът е много непретенциозен и се отглежда лесно.
Фикусите, мечовете, папратите, стайните хризантеми се „хранят" с отровния въглероден двуокис, отделяйки свеж кислород.
Дифенбафията защитава дома ни от отровите, които попадат в него от улицата. Поставете я в близост до прозорец, гледащ към улица с интензивно движение или към промишлено предприятие.
Декоративните елхи и борчета са много важни з екологията на помещенията, в които живеем или рaботим. Подобно на прахосмукачки те поглъщат праха, като в същото време отделят йонизиран кислород, а той неутрализира вредното въздействие на битовите електроуреди.
За да се спасите от уличния шум, поставете на прозорците си стайни видове кипарис и хвойна.
Папратите, азалията, теменужките и цикламите пък повишават влажността на въздуха вкъщи.

Съветът на специалистите

Не забравяйте, че през нощта растенията също като нас поглъщат кислород и отделят въглероден двуокис. Затова, ако спалнята ви е малка и нямате навик да спите на отворен прозорец, не слагайте вътре големи растения. По-добре е да оформите няколко цветни къта в хола.

Автор: Юлиана Димитрова

Представяме Ви:

Диета за лицето

Когато организмът изпитва недостиг от полезни вещества, той ни предупреждава и ни отправя зов за помощ. Прави го посредством кожата на лицето, която реагира на всяка промяна в начина ни на хранене. ...

Какво да ядем след...

...изпит За да се възстановим от интелектуалното усилие и от напрежението, необходими са ни витамини от група В и мастни киселини, които изграждат нервните клетки. * Отдайте предпочитанията си ...

Грахът като лекарство

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Kaквo най-често липсва на организма ни

Желязо Проблемът: Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород. Диетите, изключващи месо, или страхът от луда крава довеждат до това, че 23% от хората страдат от недостиг на...

Начало