Диетични рецепти » Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

 Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да бъдат „дискредитирани", диетолозите продължават да ни ги препоръчват, тъй като добре знаят, че се отразяват чудесно върху състоянието на мозъка, състава на кръвта, жизнеността и тонуса.

Какво съдържат?

В едно средно голямо яйце (55 г) освен анатемоса ния холестерол има: 40 г вода, 6,5 г протеини, 6 г мазнини, 27 г калций, 1,4 мг желязо, 1 мг витамин Е, 500 цг витамин А.


Защо да ги ядем?

Участват в изграждането на костната система, мускулите и тъканите. Всичко това се дължи на висококачествените протеини, усвоявани много добре от организма. Не е за пренебрегване и фактът, че 2 яйца могат да заместят 100 г месо, като при това са доста по-евтини.

Гарантират растежа. Точно по тази причина трябва да присъстват постоянно в менюто на децата и юношите. Освен жизненонеобходимите за наддаването на ръст протеини в яйцата има големи количества лецитин и фосфатиди, без които мозъкът на младите индивиди по-бавно достига своята зрялост. От друга страна, тъй като са богати и на витамин D, фиксиращ калция в костите, яйцата допринасят за здравината на човешкия скелет.

Спокойно могат да се включат в диети за отслабване. Те засищат бързо и задълго, особено ако се консумират твърдо сварени. В този случай остават в стомаха цял час и половина срещу 45 минути за рохките. Ако обаче излишните ви килограми са съчетани с високо ниво на холестерола, ограничете се с белтъците.

Полезните комбинации

Яйца + картофи

Картофите, най-вече младите, компенсират отсъствието на бавни въглехидрати в яйцата. На всичко отгоре, консумирани заедно, двата продукта доставят на организма оптимално количество нишесте, витамини С, А, В, D и Е.

Яйца + кайсии

Комбинацията от витамин А (от яйцата) и бетакаротин (от вкусните плодове) гарантира отлично зрение, тъй като активизира синтеза на пигментите в ретината.

Яйца + спанак

Наличието на витамин С в зеленчука допринася за оптималното усвояване на желязото, съдържащо се както в него, така и в яйцата. По този начин добрата форма ни е сигурна, а рискът да развием анемия - изключен.

Количествата

Щом нямате проблеми с холестерола, спокойно можете да консумирате до 6 яйца седмично, твърдят диетолозите. Трябва да знаете, че 2 яйца покриват 40% от дневните нужди на зрелия индивид от витамин А и 20% от нуждите му от витамини Е, D и К. При положение че лошият ви холестерол е висок, ограничете консумацията до 4 броя седмично.

Какво не знаем за яйцата?

За да е блестяща и жизнена косата ви, мийте я със смес от разбит на пяна жълтък и супена лъжица шампоан. Тенът ви пък ще стане като на бебе и бръ-чиците ви ще намалеят, ако два пъти седмично, за 20 минути, слагате маска от жълтък, супена лъжица кисело мляко и чаена лъжичка зехтин.

За да не се скубе козината на домашните ви любимци от котешкия и кучешкия род, редовно ги угощавайте със сварени жълтъци.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Лечебни свойства на розата

Розата с право се смята за едно от богатствата на България: символ на българската красота, източник на богатства (розовото масло!). От древността е ползвана за лечение на много заболявания - в естеств...

5 причини да обичаме зехтина

Маслото от сочни маслини е уникален продукт, който стои в основата на прословутата средиземноморска диета, гарантираща завидно здраве и дълголетие. * Идеално балансираният състав на зехтина допринас...

Незаменимите моркови

Никак не е случайно, че тези сочни кореноплоди са любимо лакомство на зайците. Те правят очите им по-силни и зорки, зъбите - остри, козината - пухкава. Повече от 2 хиляди години се отглеждат на всички...

След менопаузата – чай с копър

Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...

Начало