Всички познаваме пълзящия бръшлян – това широко разпространено растение по паркове и градини, пълзящо по дървета, огради и зидове, но малцина знаят за лечебните му качества и го отминават с безразличие. Обикновено славата му е свързана с неговата токсичност, когато се взема вътрешно. Но когато се употребява външно, той може да бъде добър приятел.
Още в древността бръшлянът е бил използван против рани, дизентерия, жълтеница, смущения в зрението, главоболие. Сега фитотерапевтите също го препоръчват като противоревматично средство, против рани и изгаряния (бързо успокоява болката), при отоци, подагра, целулит и др. Използват се само листата, но в никакъв случай плодовете, които узряват през зимата.
Ако искате да си приготвите илач за външна употреба, наберете си свежи листа от екологично чиста среда (могат да се събират през всеки сезон).
За лапи
Попарете свежи листа или смесете ситно нарязани с ленено брашно и ги залейте с гореща вода. Наложете болното място с лапата за няколко часа. Тя има противоревматично и болкоуспокояващо действие.
За компрес при целулит
Натопете памучно парче плат в отвара от свежи листа и го поставете върху засегнатия участък.
За гаргара
При ранички в устата или зъбен кариес правете гаргара със запарка от пресни листа.
Внимавайте да не гълтате течността.
Лечението на подагра извън пристъп включва: диетичен режим на хранене, медикаменти метаболизиращи пикочната киселина и медикаменти, които увеличават излъчването й. В случая с отоци само диетата не е д...
Известна е като гръцкият символ на плодовитостта. По нашите земи е пренесена далеч преди създаването на българската държава. Идеална е и за цяр, и за деликатес на трапезата. Още бащата на медицината Х...
Правилната диета е най-добрата профилактика за болести на сърцето, казват експертите на Американската кардиологична асоциация. Какви „сърдечни приятели” може да откриете в кухнята? Според последн...
1. Всеки ден изпивайте сока на два портокала. Витамин С неутрализира успешно свободните радикали, които разрушават имунната ни защита и стават причина за развитието на някои видове рак. И тъй ...