Диетични рецепти » Нейно величество ряпата

 Нейно величество ряпата

Ряпата е известна на хората от незапомнени вермена. Още в древен Египет нея са я включвали в хранителната пирамида наравно с чесъна и зелето. Имало е години, когато ряпата е била смятана за храна на простолюдието, но например в древна Гърция са я почитали като богиня. А Аполон дори е бил готов да размени злато срещу ряпа.

Гост от древността

Родината й се смята Азия и бреговете на Средиземно море. Отглежда се от преди 3000 години в Китай, Япония, Египет, Гърция и Рим. В Източна Азия и Западна Европа има голямо разнообразие от сортове. В зависимост от времето на отглеждането те са летни, зимни и есенни. В България се предполага, че е растението е култивирано от векове, като в Боянската църква може да се видят фрески на ряпа от 13 век. У нас най-много се отглеждат два вида ряпа – Зимна бяла и Зимна черна. Съхранението става в ровници. Консумацията е в суров вид и е за предпочитане да няма термична обработка.
Различните сортове се различават един от друг по формата, цвета и големината на корена.
Ряпата е устойчиво и студенолюбиво разстение. Обича влажната почва. Не изисква някакви специални грижи.

Ярко присъствие в кухнята

В кулинарията ряпата се използва в суров вид, добре се съчетава с растително масло, лимонов сок, както и със задушени продукти. За салата се използват и млади листа, които още не са станали твърди. Хубаво е ряпата да не я консумирате веднага след приготвянето, защото дразни стомаха. Приготвеното блюдо трябва малко да престои.

Чудодейно лекарство

Ряпата присъства не само в кулинарията, но и в народната медицина. Кореноплодната ряпа съдържа витамините С, В1, В2, провитамин А1, етерично масло, мазнини, въглехидрати, целулоза, захар, азотни вещества, фитонциди, ферменти, лизозим, холин, рафинол, микорелементи – калий, калций, фосфор, сяра, магнезий, желязо. Полезна е при кашлица и болест от скорбут. Научната медицина в последно време признава, че ряпата е полезна при заболяване на черния дроб и жлъчния мехур, като притежава качеството да успокоява жлъчните пътища и пречи за образуването на камъни. Храни и сокове от нея се предписват като медикаментозна терапия.
Сокът от ряпата се получава с помощта на сокоизтисквачка или настъргване на много гъсто ренде, след което се прецежда. Приемането му става един път на ден по 50 г. Постепенно дозата се увеличава и се стига до четири пъти. После приемът се намалява, като отново се пие един път на ден.
Сокът от ряпа помага при кашлица, простуда, коклюш. При силна и особено суха кашшлца се препоръчва сокът да се смеси с мед или мляко в пропорции 1:1, като се приема шест пъти на ден или на всеки два часа по една лъжичка.
Блюдата от ряпа възбуждат апетита, увиличават отделянето на стомашен сок. Тя е полезна при заболяване на бъбреците, при камъни и песъчинки в пикочните канали ги разтваря, намалява болката и отока. Този зеленчук се препоръчва при лечение на склероза, защото притежава особеното свойство да изхвърля вредния холестерин от организма. При малокръвие сок от ряпа се смесва със сок от морков в пропорции 1:1.
Натрита на ренде ряпа може да се използва за компреси и разтривки при ревматизъм, подагра, артрит, неврит и радикулит, възпаление на ставите и мускулите. На две чаши ряпа се слага една чаша мед и две чаши вода. Някои добавят и лъжичка едра сол без йод и сместта за разтривка е готова.
Сокът от ряпа и нейните стрити семена, смесени с неголямо количество кипяща вода, притежават антисептични свойства и се използват при гнойни рани. Ряпата е полезна и при отслабване, защото нормализира обмена на веществат. Освен това един от най-важните достойнства на зеленчука е, че укрепва имунната система.
В хемеопатията, от ряпа се прави лекарството, което се приема при заболяване на стомашно-чревния тракт и дихателнителните пътища.
Внимание! Ряпа не трябва да косумират хора, които имат сериозни проблеми със сърцето, панкреаса, щитовидната жлеза, гастрит, язва, ентероколит и при бременност.

Необикновен талисман

Магьосниците в древността са приемали ряпата за добър талисман на дома. Те са смятали, че че когато в къщата има прясна ряпа, тя гони злите духове, а завистливи хора не могат да навредят на домакините.
Семената на ряпата, сложени под матрака на детето, го правят спокойно, а подрастващите по-усърдни в усвояването на нови знания. Смята се още, че розовите цветчета, събрани при пълнолуние, носят щастие на романтично влюбените.

Автор: Ани Димитрова

Представяме Ви:

Хранене при разширени вени

Разширените вени се срещат особено често по краката и по-рядко на ректума (хемороиди) на вулвата и слабините (които са наследствени). За облекчаване на състоянието или за предпазване, когато е налице ...

Бабините вендузи

Ако в миналото вендузите са се използвали само при възпаление на белите дробове, сега с тях се лекуват артрити и артрози, радикулити и невралгии, остехондрози, миозити и травми. Масажът с вендузи ...

Диета според годините

Организмът на жената преживява драматични промени през пубертета, след като стане майка, по време на менопаузата. Точно по тази причина тийнейджърките и зрелите дами пълнеят по различен начин и съотве...

14 храни пазят младостта

Съществуват 14 основни храни, които могат да забавят стареенето, да се използват за профилактика на диабета и рака, да подържат стройна фигурата. Към чудодейните продукти се причисляват фасулът, броко...

Начало