Преди време зеленият чай се е смятал за екзотика. Сега той се намира във всеки магазин. Всички знаят, че този чай е полезен за здравето, но не всички знаят, че е незаменим за фигурата!
Днес са известни повече от 300 сорта зелен чай. При добрия листата са ярки по цвят, меки при пипане, еднакви по форма, плътни, трудно се разтриват между пръстите. Зеленият чай нормализира нивото на холестерола и захарта в кръвта, укрепва стените на съдовете, намалява артериалното налягане. Той тонизира нервната система и зарежда с енергия, а главното - спомага за отслабване.
Полезните съставки:
1. Калий - един от главните макроелементи на зеления чай. Тук той е 1,5 пъти повече, отколокто в сушените кайсии. На отслабващите е жизнено необходим - той стимулира работата на бъбреците, заставяйки ги да изхвърлят продуктите от разлагането на мастите и излишната течност.
2. Витамин С не само задължава организма активно да изгаря мазнините, но и защитава организма от образуващите се свободни радикали при този процес. В зеления чай аскорбиновата киселина е 4 пъти повече, отколкото в лимоните, и 10 пъти повече, отколкото в черния чай. Като мощен антиоксидант витамин С не позволява на свободните радикали да разрушат мембраните на клетките и молекулите, поддържащи колагена в кожата, и не давайки възможност да “увисва” по време на отслабващия маратон.
3. Витамин Р се слави с антиоксидантния ефект, усилва аналогичното действие на витамин С. По неговото съдържание листата на зеления чай изпреварват всички известни растения. Четири чашки задоволяват дневната потребност от този витамин при тези, които намаляват теглото си.
4. Кофеинът повишава нивото на обмяната на веществата и разлага подкожната мазнина. Той в чаения лист е 1,5 до 3 пъти повече, отколкото в кафеените зърна, но при това той действа по-меко, не предизвиква учестяване на пулса и безсъние, защото се явява не изолирано, а в комплекс с танина.
Динята ( Cucumis citrullus vulgaris ) идва от тропическите области на Африка. Там все още в пустинята Намиб и полупустинята Калахари се срещат нейни диворастящи форми. Но култивирането и отглеждането ...
Облепихата (Hippophae rhamnoides) е ягодоплодно лекарствено растение, широко разпространено в умерения климатичен пояс на Северна Европа, Азия, Монголия, Турция и особено в Сибир, Алтай, Белорусия, Ка...
От няколко години имам желязодефицитна анемия и непрекъснато взимам без особен резултат различни лекарства. Моля да ме насочите кои храни съдържат повече желязо, за да намаля (и ако е възможно да спра...
В последно време нашумя поредната теза за храненето на човека, свързано с типа на кръвната му група. Според тази теория в храната се съдържат специфични протеини (белтъчини), наречени лектини, които, ...