Диетични рецепти » Пектини при хипертония и затлъстяване

 Пектини при хипертония и затлъстяване

Страдам от високо кръвно налягане, Препоръчаха ми да включа в лечението си пектини като средство за стопяване на липидите. Искам да науча нещо повече за тяхната същност, каква е ползата от тях, има ли ги - като медикаменти или като хранителни добавки, и т. н?
О. К., на 71 г. от София


Интересът към пектините като съставка на храната ни или като допълнителна добавка е основателен - те са ценни и необходими за организма.
Като хранителна съставка пектините са въглехидрати с по-особен молекулярен строеж. Спадат към групата на баластните вещества в храната: не се разграждат (или съвсем слабо) и не се резорбират от червата. Но имат изключително важни функции. Те придават обем на храната, който създава чувство на ситост и осигурява нормалното придвижване на храната в червата. Пектините имат важна очистваща организма функция. В стомаха и червата те се свързват с много вещества в неразтворими съединения и ги извличат чрез изпражненията. Това са: вредните за организма йони на тежките метали, свободните радикали, радиоактивните вещества и т.н. Пектините участват в регулирането на местната обмяна в организма. Свързват и извеждат навън от организма (чрез изпражненията) излишните мазнини. Поддържат по-ниска концентрация на холестерола в кръвния серум. За това помага способността на пектините да поемат и задържат в себе си (и да го извеждат навън) част от постъпващия с храната или идващ от черния дроб холестерол, отиващ за образуването на жлъчката.
Едно интересно и малко познато действие на пектините е стимулирането на бактериалния синтез в червата на важните витамини В6 и В12.
Интересувате се, кога се препоръчва гарантирано осигуряване на пектин. Поради важните му действия той е необходим на всички. Достатъчно пектин в храната е един от белезите на функционалното хранене. Това осигурява профилактиката на много заболявания. Засилената му употреба се препоръчва при: наднормено тегло, хиперлипедимия (повишен холестерол и други фракции), сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, хипертония, исхемична болест на сърцето), диабет, чернодробни болести, подагра, някои анемии и др.

Как да си набавите достатъчно пектин?

• Употребявайте достатъчно зеленчуци и плодове - почти всички съдържат пектин. По-голямо количество пектин има в: моркови, репички, салати. Ябълката се смята като важен източник поради голямото й разпространение и възможността да се съхранява целогодишно. Консумирайте в сезона ягоди, малини, кайсии, круши, сливи, лимони, портокали и мандарини, киви, банани.
• При по-сериозни нарушения на мастната обмяна необходимите количества пектини се набавят допълнително като лечебно средство: на прах, в таблети, комбиниран с различни витамини. Но за точната схема се консултирайте с лекаря си.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Диета с бързо действие

Разработена от френски диетолог от Медицинския център по проблемите на здравето в Бордо, тя не само гарантира свалянето на излишните килограми, но го прави бързо. В допълнение към стройната фигура пол...

Лещата - неподозирано лекарство

Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. ...

Диета при пясък и камъни в бъбреците

Диетата е основен лечебен фактор при пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Лечебното хранене означава консумация на определени храни, приемане на повече течности и витамини, намалена сол, огран...

Какво и кога да ядем

Разбира се, можем да се тъпчем с лекарства при най-малкото физическо неразположение или емоционален стрес, но по-добре, а и по-приятно е да заменим хапчетата с плодове, зеленчуци, месо или сладкиши, п...

Начало