Диетични рецепти » Митовете и истините за храната

 Митовете и истините за храната

Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите:

Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко?

Между приемите на храна трябва да мине не по-малко от 4-6 часа, ако не страдате от гастроентерологично заболяване. Това е необходимо за намаляване на инсулина в кръвта. Ако той е в повече, организмът по-трудно се справя с мазнините. Инсулинът възпрепятства тяхното изгаряне.

В състояние ли е организмът да натрупа витаминни запаси?

Организмът може да натрупа само мастноразтворими витамини (А, Е, Д и К). Тези, които се съдържат най-вече в плодовете и зеленчуците, бързо се извеждат навън, затова трябва да се консумират целогодишно.

Пълнее ли се от картофите?

В картофите няма мазнини. Те съдържат белтък, витамините В и С, а също и калий, калций и желязо. Разбира се, калорийността зависи от начина на приготвяне. В 100 г печени картофи например има 70 ккал, в 100 г картофи, приготвени във фритюрник – 270 ккал, а в същото количество чипс – 540 ккал.

Намаляват ли ябълките апетита?

Точно обратното е - ябълките усилват апетита. Сладките плодове, в т. ч. и сушените, повишават захарта в кръвта и по този начин помагат да се засили апетитът. А ако искате да не се нахвърляте на храната, изпийте преди това чашка горещ неподсладен чай.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Лечение с репей

Репеят е двугодишно тревисто растение с вретеновиден месест корен, сивокафяв отвън и бял и сочен отвътре. Стъблото е високо до 1,5 м, силно разклонено. Цветовете са двуполови с тръбесто венче, което н...

Индианска диета пречиства организма

Една от най-интересните и ефикасни диети, които избавят организма от натрупаните в него вредни вещества и отрови, е на индианците от племето сенека. Тя се прави само 4 дни: През първия ден е разреше...

Лещата - неподозирано лекарство

Родината на лещата е Югодападна Азия, където тя се отглежда вече четири хилядолетия. От всиечки бобови растения лещата има най-високо съдържание на белтъчини – повече от 40 процента от съдържанието. ...

Фасулът - най-балансираният продукт

Ценността на балансираното хранене не е само в гордото изявление „Аз се храня правилно!”. Възможност да съставим меню, така че в него да участват всички хранителни вещества, необходими на организма ни...

Начало