Диетични рецепти » Митовете и истините за храната

 Митовете и истините за храната

Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите:

Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко?

Между приемите на храна трябва да мине не по-малко от 4-6 часа, ако не страдате от гастроентерологично заболяване. Това е необходимо за намаляване на инсулина в кръвта. Ако той е в повече, организмът по-трудно се справя с мазнините. Инсулинът възпрепятства тяхното изгаряне.

В състояние ли е организмът да натрупа витаминни запаси?

Организмът може да натрупа само мастноразтворими витамини (А, Е, Д и К). Тези, които се съдържат най-вече в плодовете и зеленчуците, бързо се извеждат навън, затова трябва да се консумират целогодишно.

Пълнее ли се от картофите?

В картофите няма мазнини. Те съдържат белтък, витамините В и С, а също и калий, калций и желязо. Разбира се, калорийността зависи от начина на приготвяне. В 100 г печени картофи например има 70 ккал, в 100 г картофи, приготвени във фритюрник – 270 ккал, а в същото количество чипс – 540 ккал.

Намаляват ли ябълките апетита?

Точно обратното е - ябълките усилват апетита. Сладките плодове, в т. ч. и сушените, повишават захарта в кръвта и по този начин помагат да се засили апетитът. А ако искате да не се нахвърляте на храната, изпийте преди това чашка горещ неподсладен чай.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

Храна или лекарство е пшеничният зародиш? Как ще ми помогне - като имате предвид, че съм с наднормено тегло и с високо кръвно налягане и как да го използвам? В. Ив. oт Р. Науката и практиката н...

Лечебните свойства на целината

У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...

Калцият ни помага да се вталим

Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...

Начало