Диетични рецепти » Бял имел вдига тонуса на възрастните

 Бял имел вдига тонуса на възрастните

Белият имел е паразазитиращ върху различни дървета вечнозелен храст. Най-много се среща при тополите, брезите, върбите, ябълките и крушите. Дърветата с белия имел, разбира се, страдат от паразита, тъй като дървесината губи своята здравина и твърдост. Би трябвало в такъв случай да се води борбата с този храст. Но белият имел има отлични лечебни качества. Съдържа ценни целебни вещества.
Както показва практиката, най-ефикасните препарати се получават от белия имел, събран от брезата в края на зимата - началото на пролетта. Клонките на имела, събрани през ранна пролет и правилно изсушени, се използват като чай. Той подобрява сърдечната дейност и намалява кръвното налягане. Особено е полезен след характерни инфекциозни болести и пренапрежение, а също за всички възрастни хора за повдигане на техния тонус.
При лечение на атеросклероза, главоболие, жлъчни и белодробни проблеми се приготвят отвари и настойки от изсушените клонки с листата и плодовете.

• 2 с. л., пълни догоре със суровината, се заливат с 1 л хладка вода. Кисне едно денонощие. Кипи 15 минути и се прецежда. Пие се по 1-2 с. л. 3 пъти дневно.

• Хипертонията се цери с настойка от белия имел. 2 с. л. изсушени млади клончета и листа се заливат със 100 мл спирт. Кисне 8-10 дни на тъмно, като от време на време се разклаща. Приемат се по 30 капки 3 пъти дневно. Курсът на лечение е 20 дни.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Морковите – вълшебно лекарство

Морковът има голяма хранителна стойност. След майчината кърма това е първият зеленчук, който кърмачето трябва да поеме като сок и каша. Той съдържа захари, лесноразтворими белтъци, витамините А, В, В1...

Тялото, за което мечтаете

Излишните заоблености се настаняват точно там, където най-малко ги желаем и очакваме, но това съвсем не е случайно. Генетичното ни наследство, промените в хормоналното ниво, заседналият начин на живот...

Повдигнете тонуса си с плодове

Със сигурност ще бъдете по-здрави, по-жизнени и по-доволни от живота, ако поне веднъж дневно изяждате в прясно състояние или изпивате чаша сок от някой от безценните дарове на природата. Ананаси ...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Начало