Още от миналите векове е известно, че дефицитът на витамин С в организма води до лесна умора и слабост, до чести простуди и кожни кръвоизливи, до мнителност, раздразнителност, агресивност. Увеличеният прием на витамина се използва за профилактика на простудата и грипа. Веществото е силен антиоксидант, способен да унищожи свободните радикали. Приемът на ударни дози се използва като контраудар на грипните заболявания. Трябва да се има предвид обаче, че организмът усвоява не повече от 200 мг на ден. Останалото количество се изхвърля с урината и влияе на бъбреците. Изследвания, проведени в различни страни сред хора, които са приемали повече от 500 мг витамин С, показват, че дозата не само че не е намалила съдържанието на свободните радикали в кръвта, а даже го е увеличила. А свободните радикали са способни да разрушат клетъчната структура на ДНК.
В същото време витамин С помага на сърдечно болните и хипертониците. Доказано е, че прием на увеличена доза от витамина само за месец сваля кръвното с 9%. Ежедневният прием на 50 мг в продължение на 10 години намалява риска при хипертониците за развитието на исхемична болест на сърцето и инфаркт.
Витаминът се използва с успех и в комплексната терапия на предраковото състояние на стомаха. Установено е, че при пациентите, които са приемали в течение на 2 седмици по 200 мг, нормализирането на състоянието е ставало 5 пъти по-често. При раково болните едновременният прием на витамините С и Е повишава ефективността на химиотерапията. А едновременният прием на витамин Е в съчетание с витамин С и цинк предотвратява развитието на катарактата.
Този плод прави истински чудеса за здравето и фигурата ни, затова трябва да се постараем често да присъства на трапезата. Защо да я ядем? Защитава целия организъм. Тиквата дължи оранже...
Учени от Университета на Илинойс, Чикаго, заявяват, че е възможно един ден да се създаде “таблетка” от броколи, която да предпазва жените от рак на гърдата. Те са изолирали съставка, която естествено ...
Работоспособността на нашия мозък зависи много от вида и количеството на погълнатата от нас храна. Някои храни ни правят по-възприемчиви, други не ни позволяват бързо да мислим, нито да се съсредоточа...
За да има успех предписаното лечение, болните трябва за дълго да се откажат от месото и да преминат към вегетарианска храна, да консумират колкото се може повече сурови зеленчуци и плодове. При лечени...