Диетични рецепти » За ударните дози витамин С

 За ударните дози витамин С

Още от миналите векове е известно, че дефицитът на витамин С в организма води до лесна умора и слабост, до чести простуди и кожни кръвоизливи, до мнителност, раздразнителност, агресивност. Увеличеният прием на витамина се използва за профилактика на простудата и грипа. Веществото е силен антиоксидант, способен да унищожи свободните радикали. Приемът на ударни дози се използва като контраудар на грипните заболявания. Трябва да се има предвид обаче, че организмът усвоява не повече от 200 мг на ден. Останалото количество се изхвърля с урината и влияе на бъбреците. Изследвания, проведени в различни страни сред хора, които са приемали повече от 500 мг витамин С, показват, че дозата не само че не е намалила съдържанието на свободните радикали в кръвта, а даже го е увеличила. А свободните радикали са способни да разрушат клетъчната структура на ДНК.
В същото време витамин С помага на сърдечно болните и хипертониците. Доказано е, че прием на увеличена доза от витамина само за месец сваля кръвното с 9%. Ежедневният прием на 50 мг в продължение на 10 години намалява риска при хипертониците за развитието на исхемична болест на сърцето и инфаркт.
Витаминът се използва с успех и в комплексната терапия на предраковото състояние на стомаха. Установено е, че при пациентите, които са приемали в течение на 2 седмици по 200 мг, нормализирането на състоянието е ставало 5 пъти по-често. При раково болните едновременният прием на витамините С и Е повишава ефективността на химиотерапията. А едновременният прием на витамин Е в съчетание с витамин С и цинк предотвратява развитието на катарактата.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Полезните минерали

На женската красота и здраве влияят освен витамините и цял комплекс минерални вещества. Те поддържат в организма оптимален киселинно-алкален баланс, обмяната на веществата, „изграждат” костите. Ж...

КОЛЕДНА ТРАПЕЗА

Болярска пита Прoдукти: 1 кг брашно за меко тесто, 3-4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, щипка сол, 1-2 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 5-6 с. л. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 125 г масло, 200 г сир...

Покълналите картофи крият риск

В тях се съдържа отровното вещество соланин. Ако някой има лошия късмет да консумира такива картофи, много скоро след това ще почувства гадене, ще му се иска да повръща, ще получи парене в гърлото, из...

Повдигнете тонуса си с плодове

Със сигурност ще бъдете по-здрави, по-жизнени и по-доволни от живота, ако поне веднъж дневно изяждате в прясно състояние или изпивате чаша сок от някой от безценните дарове на природата. Ананаси ...

Начало