Диетични рецепти » Гроздовите семки са силни антиоксиданти

 Гроздовите семки са силни антиоксиданти

В съвременните условия все повече нараства интересът към антиоксидантите – вещества, които очистват организма от вредните свободни радикали и пречат за развитието на много болести. Тези вълшебни вещества се съдържат и в гроздовите семки.

Семената на гроздето (особено червените сортове) наистина са много полезни.
Историята им е интересна – преди векове французите са ги използвали за лечение на скорбут, тромбофлебит, трудно зарастващи рани. По-късно френската диетология, която е сред водещите в света, изучава подробно гроздето и неговите продукти. Неслучайно червеното вино е издигнато в култ от французите.
Доказано е, че семената на гроздето съдържат биологично активни вещества, които са по-силни около 20 пъти от витамин С и около 50 пъти по-мощен антиоксидант от витамин Е. Основните полезни действия на тези вещества (флавоноиди и проантоцианиди), извършват чудеса в човешкия организъм. Те имат силно изразено противовъзпалително действие, също и антиалергично. Намаляват пропускливоста на клетъчната мембрана, на капилярите и тяхната чупливост, увеличават съдържанието на витамин С в тях. Имат силен афинитет към възпалените тъкани – прикрепват се към бактериите и ги унищожават, спират разрушаването на тъканите от възпалението.

Особено полезен е ефектът
от активните вещества на семето от грозде върху сърдечно-съдовата система. Те противодействат на атеросклерозата като намаляват холестерола в кръвта и заздравяват вътрешния слой на артериите (ендотела), което днес се приема като важен фактор в борбата с образуването на атеросклеротични плаки. Пречат за слепването на тромбоцитните плочици и образуването на тромби в кръвоносните съдове. Умерено понижават повишеното кръвно налягане. Повишават еластичността и издръжливостта на колагена в организма, което противодейства на много болести и на процесите на стареене.

За кого са полезни?
Поради тези качества, биологично активните вещества от семките на гроздето се препоръчват на: хората с алергии, имунни нарушения, често боледуващи от различни възпаления, хипертония, исхемична болест на сърцето, атеросклероза, възрастните хора, страдащите от разширени вени и тромбофлебит, възпаления на венците, ставни болести и др.
Ще си набавите тези силни антиоксиданти, като консумирате грозде със семки или биологично активни хранителни добавки, включващи вещества от гроздовите семки.

Автор: д-р Ана Петкова

Представяме Ви:

Копривата - парливото чудо

Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и т...

Яйцата ни правят по-здрави и по-хубави

Приготвяни no безброй начини още от древността, философски символ на зачатието, на началото и края, яйцата са едни от най-често консумираните продукти на планетата. Нещо повече, въпреки някои опити да...

Лечебно хранене при язва на стомаха

При язва на стомаха и дванадесетопръстника по време на оздравяване след рязко обостряне; при нерязко обостряне на хроничния гастрит и при преминал остър гастрит. Целта е умерено и щадящо стомашн...

10 мита за вталяването

Няма съмнение, че ще се изненадате от свръхоригиналните и даже стряскащи теории, споделяни от все повече американски диетолози, според които ние дебелеем, защото робуваме на остарели представи за хран...

Начало