Диетични рецепти » Храната - начин на употреба

 Храната - начин на употреба

Колкото и да сме убедени, че знаем всичко за диетите, рационалното хранене, полезните съставки на продуктите, разумните комбинации между тях и т. н., все пак има неща, с които не сме съвсем наясно. Да попълним пропуските в знанията си ни помагат Жак Фрикер и Мари Дорвал, двама от най-известните диетолози в света.

Чаят е полезен за сърцето

Да, защото съдържа антиоксидантни танини, действащи благотворно върху сърдечния мускул и забавящи остаряването на тъканите. Стимулиращите свойства на чая пък се дължат на теина, химически еквивалент на кофеина. Напитката подпомага изхвърлянето на течности и тъй като съдържа флуор, предотвратява развитието на кариеси. Тя има и антисептичен ефект, затова може да се прилага при лечението на инфекциозни хранителни разстройства.

Маргаринът е по-нискокалоричен от маслото

Нищо подобно. И единият, и другият продукт съдържат 750 калории за 100 г. Истината е, че за разлика от маслото, което има животински произход, маргаринът представлява втвърдено растително „олио”, доставящо ни полезни за сърцето ненаситени мастни киселини.

Трябва да се откажем от маслото

Не правете глупости. Въпреки че се състои изцяло от животински мазнини, чиято прекомерна консумация е вредна за сърдечносъдовата система и може да допринесе за развитието на някои видове рак, маслото все пак е много полезно за здравето. 10 г от него, намазвани всяка сутрин върху препечена филия или сухар, внасят в организма ни витамин А, жизненонеобходим за доброто зрение, израстването и съпротивителните сили на организма. Витаминът действа благотворно и върху състоянието на косата и кожата.

Киселото мляко повишава имунната защита

Вероятно. Изследвания, провеждани в момента във Франция, са на път да докажат, че ако на ден изяждаме по кофичка кисело мляко, организмът ни ще се защитава много по-добре от атаките на най-различни микроби. Киселото мляко участва и в профилактиката на диарии, лекува гастроентерити с вирусен или бактериален произход. То регулира стомашно-чревния тракт, облекчава колитите и намалява количеството на газовете в червата.

Плодовете и зеленчуците се борят с остеопорозата

Така е. Благодарение на съдържащия се в тях калий пресните плодове и зеленчуци задържат калция в организма и стопират загубата на костна маса, започваща след една определена възраст.

Кетчупът пази артериите

Да, защото е богат на ликопен, вещество от фамилията на каротеноидите. Ликопенът е в състояние да ни предпази от цял куп болести на сърдечносъдовата система, както и от някои видове рак. Трябва да знаем и още нещо - за производството на 100 г кетчуп са необходими 500 г домати, т. е. сосът съдържа пет пъти повече ликопен от своя пресен източник.

Медът е по-здравословен от захарта

Не е съвсем така. Медът дължи доброто си име на високото съдържание на минерали, в крайна сметка обаче те не се оказват чак толкова много. Наистина, в него присъства изключително полезният калий, но за да задоволим дневните си нужди, ще се наложи да изядем цели 12 кг. Медът включва в състава си и калций и фосфор, само че ще ни трябват съответно 18 и 3 кг дневно, за да е доволен организмът ни.

Шоколадът помага да преодолеем депресията

Вярно е. В какаото има повече от 800 различни молекули, много от които ни дават енергия и тонус - става въпрос за стимулиращия теобромин, близък по действие до кафето, за фенилетиламина, равностоен на амфетамините, и др. Шоколадът е богат и на антистресовите фосфор и магнезий, гарантиращи здрава нервна система.

Трябва да ядем плодове само между отделните хранения

Не вярвайте на подобни съвети и на теорията, че в стомаха настъпва ферментация, щом плодовете се смесят с останалата храна, най-вече с млечни продукти. Днес много малко диетолози са склонни да препоръчват разделното хранене, а по въпроса за плодовете тяхното мнение е категорично: яжте ги когато си искате - преди, по време или след хранене, важното е да не се лишавате от тях.

Спанакът има страшно много желязо

Отдавнашна и твърде глупава заблуда, дължаща се на печатна грешка. Преди много години секретарката на виден американски диетолог забравя една запетая и чуква на машината си 34 мг желязо вместо 3,4 мг за 100 г спанак. Тази грешка се възпроизвежда до безкрайност и затова много хора продължават и до днес да вярват в рекордното съдържание на желязо в листния зеленчук. В действителност най-голямо количество от ценния за здравето, особено на жените, метал има в дреболиите (от 8 до 18 мг в 100 г), в рибата и месото (от 1,5 до 6 мг за 100 г).

Вечерната консумация на храни, съдържащи нишесте, осигурява добър сън

Да, защото те карат организма ни да отделя инсулин, а според изследванията този хормон, произвеждан от панкреаса, има успокояващ и приспиващ ефект върху психиката. Изводът е, че вечер спокойно можете да си позволите спагети, грис, макарони, ориз, зрял боб.

Най-добре е да се храним пo три пъти на ден

Точно така - изследванията показват, че три и даже повече хранения дневно са по-полезни за нас от едно или две, защото по този начин разпределяме по-равномерно във времето постъпващия в организма холестерол и отделяния от жлезите инсулин. Според най-известните диетолози няма никакво основание да си мислим, че закуската или обедът са по-важни от вечерята. Единственото, от което трябва да се интересуват тези, които искат да отслабнат, е общият брой калории, погълнати през деня. Хората с излишно тегло обаче трябва да помнят, че е по-добре да приемат въглехидрати преди 18 ч вечер, за да не се превърнат те директно в тлъстини.

За да пораснат децата трябва да ядат много месо

Не е вярно. Реалната нужда на подрастващия организъм от месо е доста скромна - 30 г дневно преди 3-годишна възраст, 50 г до 6 - 8 години, 100 г в тийнейджърския период. Както виждате, родителите нямат право да насилват наследниците си да изяждат огромни порции месо под претекст, че това е полезно за тях. Важните за растежа протеини и желязо децата могат да си доставят и с риба, яйца, пълнозърнест хляб, млечни продукти.

Малките са длъжни да изяждат всичко, сипано им в чинията

Как ли пък не! Всичко зависи от апетита и вкусовете на детето, а родителите не бива да се налагат, ако не искат да го превърнат в злоядо същество, което ще им отрови живота. По принцип, за да са здрави, хлапетата трябва поглъщат до 950 калории дневно, а как точно ще стане това, нека решат те самите. Родителите могат да са категорични само по въпроса за качеството на храната, в която пържените картофи, панираното месо и риба трябва да присъстват много рядко, а подсладените газирани напитки изобщо нямат място.

Печеното на скара е канцерогенно

Зависи от количеството. Няма от какво да се опасявате, ако избягвате директния контакт с пламъка и преди да се нахраните, остъргвате с нож почернелите участъци по повърхността. В този случай наличието на канцерогенния бензопирен ще се окаже от 10 до 100 пъти по-малко, отколкото в същото месо или риба, но изпържени в тиган.

Суровата храна е по-здравословна

И да, и не. Наистина, няма нищо по-полезно за организма от пресните плодове и зеленчуци, пълни с витамин С и минерали, които не се разрушават преди консумация, защото не са подложени на топлинна преработка. От друга страна обаче, готвените ястия се храносмилат по-лесно, а полезните съставки на продуктите се усвояват по-бързо. Топлината ликвидира и евентуалните бактерии - нещо много важно през топлите сезони. В идеалния случай, казват диетолозите, ние трябва да комбинираме сурови и сготвени храни.

За да отслабнем, налага се да се храним много бавно

Абсолютно вярно - сигналът за ситост, стигащ до мозъка, зависи от преминаването на ястията през хранопровода. В устата и в стомаха ни сякаш са разположени датчици, които предават информация на мозъка след определен период от време. Точно затова, ако се натъпчем набързо, мозъкът ни ще продължава да ни убеждава, че сме гладни.

Най-полезна е храната, сготвена на пара

Да, защото по този начин най-добре се запазват наличните в нея витамини В и С, разграждащи се от топлината и разтварящи се във вода.

Не бива да ядем много мазни храни след като отслабнем, за да не напълнеем отново.

Това не е достатъчно. Стабилизирането на теглото зависи и от много други фактори като редовната физическа активност (3 часа спорт седмично или всекидневно ходене пеша в продължение на час), ограничаване на „рисковите” храни, без да се правят драми, ако все пак се поддадем на изкушението, спазване на 1 разтоварващ ден в седмицата и др.

Заместителите на захарта са вредни

Съвсем не! И захаринът, и аспартамът, които са от 100 до 400 пъти по-сладки от захарта, но не съдържат калории, изобщо не са опасни за здравето, стига да не се приемат в огромни дози - нещо невъзможно на практика.

Какво съдържа храната ни

Мазнини
Жизненоважни за организма, те участват в производството на многобройни хормони. Прекаля-ването с тях обаче, особено когато са от животински произход, води до затлъстяване, повишава нивото на холестерола, стеснява и запушва артериите.

Въглехидрати
Те са гориво за клетките, но ако се приемат в голямо количество, вместо в енергия въглехидратите се преобразуват в тлъстини, появява се и риск от сърдечносъдови заболявания.

Протеини
Участват в изграждането на мускулите, скелета, сухожилията, много са важни за доброто ниво на хемоглобина. Нуждаем се от протеини цял живот, тъй като без тях обновяването на тъканите става невъзможно.

Сол
Гарантира съдържанието на течности във всяка клетка и тъкан на човешкото тяло. Когато се консумира в ненормално голямо количество, солта допринася за повишаване на кръвното налягане и създава опасност от инсулти.

Автор: Ива Димитрова

Представяме Ви:

Хранене при хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит е възпалително заболяване на задстомашната жлеза. Причинява се най-често от повтарящи се кризи и възпаления на жлъчния мехур и пътища, съпътстващи жлъчно-каменна болест. Честа пр...

Вредните храни не са чак толкова страшни

Разбира се, картофите, хлябът, маслото, колбасите, шоколадът, пицата, фъстъците определено вредят на фигурата. Но не и на здравето ни. Стига да ги консумираме в умерени количества, тези обвинявани в к...

Лечебно хранене при заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза създават много проблеми, най-вече сред представителките на нежния пол. Ето защо профилактиката чрез хранене е толкова „модерен” метод. Диета при хипотиреоза ...

Изцелете артрита с репей

Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разкл...

Начало