Диетични рецепти » Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

 Пшеничните зародиши – храна или лекарство?

Науката и практиката на съвременното хранене все повече се обръща към хранителни продукти с пълноценни качества и малък обем. Функционалното хранене измества едностранчивите и скъпи диети. Здравословно е редовното хранене, на няколко порции, с ниска масленост и калоричност, без консерванти и т. н. Такъв продукт е и пшеничният зародиш. Той съдържа оптимално съотношение на основните хранителни съставки (въглехидрати, белтъчини, масти) и достатъчно витамини (A, Bv В2, В3, Е, РР) и минерални соли. Освен това притежава основните качества на продукт за функционално хранене: усвоява се лесно от организма, има добри вкусови качества, създава чувство на ситост. Подобрява обмяната на веществата, засилва имунната система, повишава работоспособността.
Пшеничният зародиш се препоръчва на здрави хора и хора със здравословни проблеми: умствена и физическа преумора, възстановяване след продължително боледуване или операция; през периодите с намалено витаминно съдържание в храните (сезони и болести).Пшеничните зародиши са полезни и с добър ефект при хората с наднормено тегло и повишен холестерол. Има профилактичен ефект при сърдечносъдовите и обменно-ендокринни заболявания. Отразява се благотворно на процесите на стареене.
Пшеничниятзародиш може да се намери като: стабилизиран продукт в диетичните и хранителните магазини (в кутии, подобен на овесените ядки).
Освен това в кулинарията се използва като прибавка към млечни и зеленчукови ястия, печива, плънки. Включен е и в много от биопродуктите като медикаменти. Широко приложение намират различните екстракти от пшеничен зародиш в козметиката.

Една проста рецепта

- 1-2 с. л. от пшеничния зародиш се разбърква на кашичка (без да се вари!) с продукт по избор: вода, кисело мляко, натурален сок. Правете го всяка сутрин като закуска към кафето или чая в продължение на няколко месеца (2-6, но може и повече) и ще почувствате ефекта.

Автор: д-р Анета Стойкова, диетолог

Представяме Ви:

Чесънът – домашният лекар

Преди три хиляди години в най-древния индийски трактат за Аюрведа са нарекли чесъна чудо на природата. Действително това растение има чудодейни свойства. В чесъна се съдържат над 25 % въглехидрати, 6...

Динена диета

Динята е диетичен продукт, на който много диетолози приписват чудодейни свойства. И най-важното, което привлича в динената диета, е минимумът противопоказания. Динената диета - за хора от всяка в...

Тиквените семки гонят туморите от простатата

Доброкачествените тумори (аденоми) на простата се срещат често при мъжете над 50 г. Поради различни причини не всички от тях получават адекватно лечение. За това и възникват слухове за народни средств...

Витамините – какво трябва да знаем

Често се питате струва ли си да вземате допълнително витамини (думата идва от латинското vita - живот), или тези, които си доставяте по естествен път чрез храната, са ви напълно достатъчни, за да запа...

Начало