Масло от облепиха може да си приготвите в домашни условия по два начина:
• Смелете в кухненския робот пресни плодове от облепиха, изстискайте през марля сока и го прехвърлете в керамичен или стъклен съд с широко гърло. На следващия ден внимателно съберете с дървена лъжица изплувалото на повърхността масло. Залейте останалата след изстискването суровина с охладена преварена вода в съотношение 1:10. След 2-3 дена съберете отделилото се на повърхността масло.
• Изстискайте сока от пресните плодове. Останалите кожици и костилки наситнете. Прехвърлете ги в термос и залейте със загрят до 60 градуса зехтин (или нерафинирано слънчогледово олио) в съотношение 1:1. Оставете да престои 3 дни. Прехвърлете готовото масло в бутилка от тъмно стъкло и съхранявайте в хладилника не повече от две години.
Маслото от сочни маслини е уникален продукт, който стои в основата на прословутата средиземноморска диета, гарантираща завидно здраве и дълголетие. * Идеално балансираният състав на зехтина допринас...
Холестеролът е един от основните строителни материали в нашия организъм. В умерени дози той е жизнено необходим, защото всъщност е изолационният материал за нервните тъкани и влиза в състава на някои ...
Актуален проблем за медицината днес е хипертонията и сърдечно-съдовите заболявания, водещи до исхемични увреждания на органи и тъкани. Те са на второ място по причини за смъртност и за инвалидизаиция....
Витамин А може да бъде токсичен, ако превишава 100 000 МЕ (международни единици) на ден, като този прием е продължил няколко месеца. Първите симптоми са повдигане, главоболие и мъгла пред очите. ...