Диетични рецепти » Как да си приготвим масло от облепиха

 Как да си приготвим масло от облепиха

Масло от облепиха може да си приготвите в домашни условия по два начина:

• Смелете в кухненския робот пресни плодове от облепиха, изстискайте през марля сока и го прехвърлете в керамичен или стъклен съд с широко гърло. На следващия ден внимателно съберете с дървена лъжица изплувалото на повърхността масло. Залейте останалата след изстискването суровина с охладена преварена вода в съотношение 1:10. След 2-3 дена съберете отделилото се на повърхността масло.

• Изстискайте сока от пресните плодове. Останалите кожици и костилки наситнете. Прехвърлете ги в термос и залейте със загрят до 60 градуса зехтин (или нерафинирано слънчогледово олио) в съотношение 1:1. Оставете да престои 3 дни. Прехвърлете готовото масло в бутилка от тъмно стъкло и съхранявайте в хладилника не повече от две години.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Първа помощ с... черен пипер

Подправката ще ви помогне в случай,че сте се порязали, а нямате подръка аптечка. Промийте раната с чиста вода (нека все пак да бъде минерална, а не от чешмата), посипете я с черен пипер и притиснете. ...

10 мита за вталяването

Няма съмнение, че ще се изненадате от свръхоригиналните и даже стряскащи теории, споделяни от все повече американски диетолози, според които ние дебелеем, защото робуваме на остарели представи за хран...

Зелето като незаменима храна

От незапомнени времена то храни и лекува хората. Още Питагор е писал: „Зелето постоянна бодрост и ведро настроение на духа.” Тогавашните лекари го препоръчвали на децата, за да не боледуват, а съвреме...

Диета след инфаркт

Тя е много важна за успешното възстановяване на болния след инфаркта. Достатъчни са 1200-1500 калории дневно. Всеки трябва да помни, че инфарктът се развива от атеросклероза, а атеросклерозата - от по...

Начало