Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използват листата на растението, то за лечебни цели се събират зрелите плодове в някои случаи, а в други цялата част, растяща над земята, в свежо състояние.
С най-голяма популярност копърът се употребява при стомашно неразположение и газове. Съдържащите се в плодовете му съставки повишават производството на стомашен сок, което води до засилване на перисталтиката на червата и премахване на неприятните газове.
Освен това, копърът се използва и като ефективно средство за справяне с безсънието. Не трябва да се пренебрегват и неговите защитни качества, посредством които той успешно се справя със свободните радикали и канцерогени, причинители на сериозни здравословни проблеми.
Добре известно е, че копърът има силно антибактериално действие, което не позволява развитието на вътрешни за организма инфекции и възпаления. Той оказва възпиращ ефект и по отношение на намаляване на плътността на костите. Именно защото е основен източник на калций, той е горещо препоръчван след настъпването на менопауза при жените, както и при появата на редица заболявания, сред които е и ревматоиден артрит.
В народната медицина растението се използва при заболявания, засягащи жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Настойка от стръкове се прави, когато налице е затруднено уриниране, съпътствано от болки и неразположение.
Страдам от високо кръвно налягане, Препоръчаха ми да включа в лечението си пектини като средство за стопяване на липидите. Искам да науча нещо повече за тяхната същност, каква е ползата от тях, има ли...
При язва на стомаха и дванадесетопръстника по време на оздравяване след рязко обостряне; при нерязко обостряне на хроничния гастрит и при преминал остър гастрит. Целта е умерено и щадящо стомашн...
Японските жени живеят повече от всички други по света. Освен това те запазват през голяма част от живота си стройна фигура и свежа кожа, блестящи и гъсти коси. И всеки би се запитал как се удава на яп...
Често казват, че женските пъпеши с по-широко петно отдолу са по-вкусни от мъжките. Не вярвайте! Както ангелите, така и пъпешите нямат пол. Ширината на петното не е свързана нито с вкуса на плода, нито...