Диетични рецепти » Касисът ще ви избави от 99 болести

 Касисът ще ви избави от 99 болести

Касисът е силно разклонен храст, обикновено достигащ до 2 м височина, с множество издънки, без бодли. Младите клонки отначало са бледи, после стават светлозелени и късовлакнести. В основата на храста ежгегодно израстват нови клонки, които почти не се разклоняват през първата година. Кореновата система се състои от многобройни, сравнително тънки и гъсто разположени основни корени, силно обрасли, основната част на които прониква в почвата на дълбочина до 1 метър. Листата се развиват по-рано от цветовете. Те са 3-5-делни, последователни, длановидни, остро назъбени, отгоре са светлозелени и окосмени по жилките. Цветовете са светлорозови, белезникави или червени, събрани в гроздовидни съцветия, наведени надолу. Плодът е сочна черна ягода с характерна миризма, кисело сладникав вкус и по 25 семена. Цъфти през април-май.
За медицински сили се събират плодовете и листата на растението. Плодовете се берат, след като узреят през юли-август. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60 градуса С. Изсушените плодове са черни, с характерна миризма и кисело-сладникав вкус. Листата се берат през юни-юли. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

Лечебни свойства

Плодовете на касиса съдържат витамините А и С, а по количество на витамин Е превъзхождат почти всички ягодово-плодни култури. Освен това в черноплодните сортове има биофлавоноиди, които възпрепятстват натрупването на канцерогенни вещества и възникването на раковите заболявания, и забавят дори развитието на СПИН.
В 100 г касис се съдържат 300-400 мг аскорбинова киселина, необходима за подобряване на междуклетъчната обмяна на веществата, за укрепване на структурата на зъбите, костите и стените на капилярите, за повишаване на съпротивителните сили на организма.
Редовната употреба на пресните плодове на растението през лятото позволява да се очисти организмът от вредните вещества. Пресният касисов сок е полезен при язва на стомаха и дванадесетопръстника и при гастрит с понижена киселинност. Възбужда апетита, подобрява състава и съсирването на кръвта, повишава еластичността на капилярите, помага за укрепването на сърдечно-съдовата система, подобрява зрението (особено полезен е при глаукомата) и подпомага бързото зарастване на рани.

Полезни рецепти:

При подагра, пиелонефрит и цистит:

• 1 с. л. от смлените листа и пъпки на касиса се залива с 2 чаши кипяща вода. Кисне в термос 5-7 мин, след което се прецежда и се приема по половин чаша 4 пъти дневно 30 мин преди ядене.

При авитаминоза и синдром на хроническа умора:

• 1 с. л. от свежи касисови пъпки се заливат с чаша кипяща вода. Вари се на тих огън 3-5 мин, кисне 10 мин и се прецежда. Приемат се по 3 с. л. от настойката 3-4 пъти дневно преди храна.

При ревматизъм:

• 2 с. л. смлени сухи листа (или 5 с. л. пресни листа) се заливат с чаша кипяща вода. Кисне 1 час и се прецежда. Приема се в продължение на 2-3 месеца по 1/2-1 чаша 3 пъти дневно.

При диабет:

• 1 с. л. изсушени листа се заливат с чаша кипяща вода. Кисне 15-20 мин. Приема се по половин чаша 3-4 пъти дневно преди хранене.

При гастрит с понижена киселинност, ентероколит и бронхит:

• Пие се по четвърт чаша пресен сок от касис 3 пъти дневно.

При малокръвие, хипертония, суха кашлица и дифтерит:

• Смесва се четвърт часа сок от касис с 1 с. л. мед, като се разреди с чаша топла вода. Тази смес се приема 3 пъти дневно по време на храна. (Добре е през първата седмица сокът да е от черно френско грозде, а през втората – от червено ).

При дерматит:

• 4 с. л. пресни касисови пъпки се заливат с 3 чаши водка заедно с чаша плодове на червеното френско грозде. Кисне 1 месец на тъмно и топло място, като периодично се разтръсква. След като настойката е готова , се прецежда. С течността се намазват поразените от дзерматита участъци, като наред с това се приема по 1 с. л. от горещата настойка 5-6 пъти дневно.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Полезните и вредните храни

От сладките напитки дебелеем повече, отколкото от тестените вкусотии, черният чай стимулира сърцето, картофите свалят кръвното. Кои храни са полезни и кои вредни? Мазнината-убиец Учените...

Диета според кръвната група

Прочетох че според моята кръвна група трябва да стана почти вегетарианка, да ям само пилешко, а млечни храни изобщо не се разрешават, препоръчва се соята. От зеленчуците забранени са доматите и чушкит...

Лечебните свойства на мандарината

При китайците има обичай в новогодишната нощ да подаряват по две мандаринки, за да има в дома изобилие. Все пак, наименованието им – гум – на кантонски диалект означава злато. Всъщност тези кисело-сла...

Грах изхвърля бъбречните камъни

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Начало