Диетични рецепти » Пъпешът, част от слънцето

 Пъпешът, част от слънцето

Често казват, че женските пъпеши с по-широко петно отдолу са по-вкусни от мъжките. Не вярвайте! Както ангелите, така и пъпешите нямат пол. Ширината на петното не е свързана нито с вкуса на плода, нито с неговата сладост.

Пълноценна храна

Пъпешът съдържа много вода (88%), малко захар (11%), магнезий, калций, витамини. Той е идеалният плод, когато искате да задоволите жаждата си. Дори и да изглежда като захаросан, не се притеснявайте, понеже не е никак калоричен: един резен ви носи само 60 - 70 калории. Плодът зарежда организма с енергия благодарение на два витамина - провитамин А (2 мг/100 г) и витамин С (25 мг/100 г). Един съвет: всяка сутрин прибавяйте към закуската си няколко парченца пъпеш, за да преливате от жизненост и да предпазите организма си от преждевременно състаряване и някои сърдечносъдови заболявания. Водата и калият от него пък стимулират функцията на червата. Затова пъпешът притежава забележителен диуретичен ефект, има и разхлабващо действие благодарение на фибрите, които съдържа. Диетолозите съветват: „Ако в продължение на един ден консумирате само пъпеш или три последователни дни вечерята ви се състои единствено от този плод, ще прочистите тялото си от токсините. Това е и идеалната рецепта срещу задържане на течности в тъканите."

Гаранция за красота

Пъпешът има изявени хидратиращи свойства, прави косата здрава и мека, а кожата - копринена. По тези причини екстракт от него се влага както в почистващи и тонизиращи маски за лице и коса, така и в шампоани, кремове и стилизиращи продукти.
Не на последно място трябва да отбележим и омайващото му ухание, използвано за ароматизиране на много козметични средства.

Повече здраве

Още родоначалникът на медицината Хипократ препоръчвал да се консумира вино с пъпеш, за да се улесни храносмилането. Вкусното изкушение е и важен източник на олигоелементи и минерали. Калият (300 мг/100 г) помага на организма да елиминира евентуалния излишък от натрий, доставян със солта. Затова е и залог в борбата срещу високото кръвно налягане - ако се консумира редовно и продължително време, пъпешът определено помага на хипертониците. Този полезен плод обаче има и някои „недостатъци". Диетолозите съветват да не пиете вода, след като сте яли пъпеш, защото може прекалено да активизирате перисталтиката на червата си. В резултат следва разстройство. Сярата (14 мг/100 г) пък може да раздразни стомашната лигавица и да затрудни храносмилането. За да избегнете това, избирайте добре узрели пъпеши и ги изяждайте на няколко порции през целия ден.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Фурмите са полезни за бъдещите майки

Макар и доста калорични, вкусните плодове съдържат купища полезни витамини и минерали. Освен това придават чудесен вкус и на десертите, и на пикантните сосове. Съществуват над 1500 сорта, като цветът ...

Шест причини да ядем супа

1. Позволява да запазите строен силуета си Когато основното ястие във вечерното ви меню е супа, вие приемате най-вече нискокалорични зеленчуци, богати на витамини. Супата на обяд пък спомага за п...

Хапче от броколи предпазва от рак на гърдата

Учени от Университета на Илинойс, Чикаго, заявяват, че е възможно един ден да се създаде “таблетка” от броколи, която да предпазва жените от рак на гърдата. Те са изолирали съставка, която естествено ...

Специална диета предпазва от рак

За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с висо...

Начало