Диетични рецепти » Какво да ядем след...

 Какво да ядем след...

...изпит

За да се възстановим от интелектуалното усилие и от напрежението, необходими са ни витамини от група В и мастни киселини, които изграждат нервните клетки.
* Отдайте предпочитанията си на пълнозърнестия хляб, рибата, яйцата, соевия сос.

...интензивно спортуване

Докато се потим, организмът ни освен течности губи минерални соли и черпи от запасите си от въглехидрати.
* Ориентирайте се към пресните плодове и зеленчуци в комбинация със съдържащите бавни захари ориз, спагети, пълнозърнест хляб.

...бременност

По време на раждането загубата на кръв, следователно и на желязо, е значителна. В резултат младата майка се уморява много бързо и е склонна към депресии,
* Наблегнете на храни, които ще доставят на организма ви животински протеини и желязо. Става въпрос за кървавицата, червеното месо, дивеча, морските дарове, лещата. Най-добре е, докато се храните, да пиете прясно изцеден портокалов сок, тъй като е богат на витамин С, а той, както е известно, улеснява усвояването на желязото от организма.

...стрес

Ще са ви необходими въглехидрати, които подтикват мозъка да отделя по-големи количества серотонин, вещество с успокояващ психиката ефект. За по-бързо излизане от стресовата ситуация можете да вземате допълнително магнезий и витамин В6.
* Ще си помогнете с пресни и сушени плодове, супа, големи количества минерална вода, пълнозърнест хляб, картофи, грах, зрял боб.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Човешкият глас

Никой не иска и да знае мнението ви по жизненоважни въпроси. В същото време баналните разсъждения на невзрачната колежка се посрещат с интерес. Явно се налага да придадете на аргументите си повече убе...

Копривата - парливото чудо

Листата на копривата се събират от май до септември, а коренищата - от септември до ноември. Стъблата се окосяват, листата се отделят, докато растението е свежо. Коренищата се изчистват от пръстта и т...

Как да си приготвим масло от облепиха

Масло от облепиха може да си приготвите в домашни условия по два начина: • Смелете в кухненския робот пресни плодове от облепиха, изстискайте през марля сока и го прехвърлете в керамичен или стъ...

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Начало