Диетични рецепти » Диета след операция на апендикса

 Диета след операция на апендикса

Избягвайте люти, пушени и осолени храни, сладкиши, ядки и газирани напитки.

Каква храна трябва да консумира оперираният, от какво да се пази, нужно ли е дълго време да пази диета?

Това са най-често въпросите, които тревожат хората, на които е премахнат апендиксът. При нормален без усложнения постоперативен период след апендектомия разрешените храни са зърнени храни, супи, варено месо и риба, варени зеленчуци, млечни продукти. Изключения са люти, пушени и осолени храни, мазни и тлъсти ястия, газирани напитки и ядки. Сладкишите също трябва да бъдат изключени от менюто. През периода на адаптацията към нормалното хранене е препоръчително да се пие чай от мате, от хибискус и зелен чай. Позволено е да се яде обезмаслена извара и и сушени кайсии. Ако лекуващият лекар е разрешил, може да се включат и плодове в менюто, но по малко. Месото се консумира варено или задушено, както и зеленчуците.

Съветът е да се яде често, но по малко. Медикаменти, усилващи перисталтиката, не се препоръчват.

В началото е уместно менюто да е съставено предимно от супи и бульони. Постепенно се въвеждат и по-твърди храни и чак след два месеца се включват и храни, богати на целулоза, кафе, шоколад, боб, леща, грах, зеле. Отначало се опитва как ще се отразят новите храни върху състоянието на оперирания. И ако няма оплаквания, може да се премине към храната, която обикновено се приема от цялото семейство. Разбира се, при едни болни този период може да се намали, при други – да се удължи дори до три месеца.

Нужна ли е диета?

В някои от медицинските новини напоследък се посочва, че след апендектомия дори не е нужно да се спазва диета. И все пак с какво точно да се хранят пациентите след операцията зависи от тяхното състояние и указанията на лекуващия лекар.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

КОЛЕДНА ТРАПЕЗА

Болярска пита Прoдукти: 1 кг брашно за меко тесто, 3-4 яйца, 2 ч. ч. прясно мляко, щипка сол, 1-2 с. л. захар, 2 с. л. оцет, 5-6 с. л. олио, мая, колкото кибритена кутийка, 125 г масло, 200 г сир...

Минералните бани – какво лекуват?

Използването на минералната вода за лечение на много болести, наречено балнеолечение, датира още от дълбока древност. Водата се ползва директно от извора както за пиене, така и за къпане, целебни са и...

Вълшебната дюля

Известна е като гръцкият символ на плодовитостта. По нашите земи е пренесена далеч преди създаването на българската държава. Идеална е и за цяр, и за деликатес на трапезата. Още бащата на медицината Х...

След менопаузата – чай с копър

Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...

Начало