26.10.2020 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  12415  |   0  
Лечебно хранене при язва на стомаха
При язва на стомаха и дванадесетопръстника по време на оздравяване след рязко обостряне; при нерязко обостряне на хроничния гастрит и при преминал остър гастрит.

Целта е умерено и щадящо стомашно-чревния тракт хранене при запазване на неговата пълноценност.

Препоръчвани храни

• Пшеничен хляб, изпечен предишния ден и бисквити.

• Супи от претрити зеленчуци в морковена и картофена отвара; млечни супи от добре разварени зърнени изделия; юфка с претрити зеленчуци; супи-пюрета.

• Мляко; извара; сметана; подквасено мляко.

• Яйца (ровко сварени), омлет на пара.

• Сварени и претрити картофи; моркови; цветно зеле; непретрити ранни тикви и тиквички; узрели некисели домати.

• Салати от варени зеленчуци; месо; риба; пастет от черен дроб; непикантни и немазни варени колбаси.

• Претрити, варени или печени – всички видове сладки плодове; кисели, мусове, желета; компоти.

• Млечни сосове (без пасиране на брашното) с добавяне на краве масло.

• Разрешени са копър, магданоз, ванилия и канела при подправянето на ястията.

• Слаб чай; чай с мляко; слабо какао и кафе с мляко; сладки плодови сокове; отвара от шипки.

• Несолено краве масло и рафинирани растителни масла в ястията.

Сол – по 10-12 г дневно.

От менюто се изключват

• Ръжен и всякакъв вид пресен хляб.

• Месни, рибни и гъбени бульони и сосове; супи на основата на силни зеленчукови отвари; борш; таратор.

• Тлъсти видове меса: патици, гъски; солена и веяна риба; вътрешности.

• Фасул; грах; белоглавесто зеле; ряпа; спанак; лук; краставици; солени и мариновани зеленчуци и приготвени с тях туршии; гъби; всички пикантни и солени закуски; консерви.

• Кисели плодове и зеленчуци.

• Шоколад.

• Доматени сосове; хрян; горчица; пипер.

• Черно кафе; газирани напитки.

Кулинарна обработка

Храната се приготвя варена, но не претрита. Плодовете и зеленчуците също се поднасят непретрити.
Изключват се много горещи и много студени ястия.

Режим на хранене: 5 пъти дневно.
17.08.2010 г. / д-р Анета Стойкова, диетолог

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020