17.05.2022 година
1564339898.swf
Л
ечебни диети
  3013  |   0  
Специална диета предпазва от рак
За да не се допусне появата на рак на млечната жлеза през менопаузата, трябва да се съблюдава строг режим на рационално хранене. Хроничното преяждане, увеличената употреба на животински мазнини с високо съдържание на холестерол, както и захарта правят риска от развитието на болестта много сериозен. Резултатите от направените изследвания показват, че жени, употребяващи повече мазни продукти, заболяват по-често от рак на млечната жлеза. Изходът е да се намали консумацията на вредните храни, както и на месо от птици и животни, отглеждани в замърсени райони.
Съветваме жените в менопауза да употребяват не повече от 20-30 г краве масло дневно, месните блюда и концентрираните бульони да се ядат през ден. Яйца – 4-5 за седмица. В менюто да се включват обезмаслени млечни продукти. Този режим е особено важен за жените в преходна възраст, тъй като тогава започва пренастройка в хормоналната система и се появява чувствителност на организма към претоварването с мазнини и холестерол.
Този период не е най-безоблачният в живота на жената. Хормоналните колебания, както вече посочихме, влияят върху настроението, половото влечение, работата на сърцето, паметта, състоянието на костната тъкан. По-рядко като че ли се говори за това, че по време на менопаузата възникват проблеми с жлъчката и червата – повдигане, издуване, газове, запек, камъни в жлъчния мехур.

За да се намалят тези негативни влияния, препоръчваме:

• Старайте се да се храните по-често и на по-малки порции – по 5-6 пъти дневно с малко количество храна. Калорийността на отделната порция не бива да превишава 250-300 ккал.
• Яжте повече повече плодове и зеленчуци.
• Малки порции диетична мазнина могат да стимулират функциите на жлъчния мехур, предпазвайки от образуването на камъни (ако подобни камъни вече са се образували, този съвет няма смисъл). Разтопете 1 ч.л. несолено масло и в него задушете сварените зеленчуци, като внимавате дневното количество на мазнината да не надхвърли 40 г дневно.
• Занимавайте се с физически упражнения 3 пъти на ден по 10 минути. Физическата активност стимулира работата на храносмилателните органи и помага да се избегне излишното тегло.
29.03.2013 г. / д-р Маргарита Етърска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022