Диетични рецепти » Хранене при хроничен панкреатит

 Хранене при хроничен панкреатит

Хроничният панкреатит е възпалително заболяване на задстомашната жлеза. Причинява се най-често от повтарящи се кризи и възпаления на жлъчния мехур и пътища, съпътстващи жлъчно-каменна болест. Честа причина е и системната злоупотреба с алкохол. Само в 10-15% от случаите причина за хроничен панкреатит са инфекции, хранителни грешки, обменни нарушения и др.
Мерките за предпазване от възникване на хроничен панкреатит, както и предотвратяване на обострянията му са отстраняване на първопричината, довела до тях, както и спазването на определен хранителен режим. Отстраняването на
жлъчния мехур и спиране на алкохолната консумация, когато те са в основата на заболяването, са първата стъпка към предотвратяване на рецидивите.
Диетата (хранителният режим) е следващата стъпка в профилактиката и лечението на хроничните панкреатити.

Какъв хранителен режим трябва да спазва боледуващият от хроничен панкреатит?

Задстомашната жлеза е орган, секретиращ основните ензими за смилане на белтъчини, мазнини и въглехидрати - протеаза, липаза, амилаза. Секрецията им при
хроничен панкреатит намалява, най-силно на липазата. Това смущава най-вече мастната обмяна и по-малко белтъчната и въглехидратната. От това произлиза и необходимостта от подбор на храните, които ползваме.
Необходимите за деня 2000-3000 калории трябва да се доставят предимно от белтъчини и въглехидрати и по-малко от мазнини. Дневният прием трябва да бъде: белтъчини 80-100 грама (някои предлагат - до 120 г), въглехидрати - 400-500 г и мазнини - 50-60 г (нормално са 80-100 г). Кулинарната обработка трябва да предотврати механично, термично и химично дразнене на храносмилателната система. Храненето да е често - 4-5 пъти дневно.
Белтъчините при хроничен панкреатит трябва да се доставят от мляко и млечни продукти, месо да не е тлъсто от животни, птици, риби. Подходящ е и белтъкът на яйцата. Месото трябва да е варено, печено на скара, не пържено. Не са подходящи за консумиране и пушени меса и риби.
Мазнините трябва да бъдат от растителен произход - предимно слънчогледово, маслиново, царевично и т. н. Забранени са животинските мазнини - мас, лой, сланина, тлъсти риби, тлъсти меса, жълтъка на яйцата.
Въглехидратите са най-подходящата храна за панкреасно болните, особено лесноусвоимите - захар, мед, сладки плодове и сокове от тях, кисели, мусове. Това важи за болните, които нямат диабет, често съпътстващ панкреатита. Препоръчват се: грозде, ягоди, дини, пъпеши, праскови, кайсии, шипки, цитрусови плодове, тиква. Зеленчуците са желана храна - картофи, моркови, домати, чушки, зелен боб. Плодове и зеленчуци с груба целулоза трябва да се избягват - това са боб, грах, зеле, царевица, те дразнят стомаха и трудно се смилат. Не се понасят при съпътстващ гастрит, който е чест при панкреатитите. Същото важи и за царевичното брашно и качамака, жито и булгур. Може да се пробва внимателно, защото реакцията на организма зависи много от степента на увреждане на панкреаса и стомаха. Добре е да се консумират пресни салати (къдрави) - те са с по-малко целулоза. Внимателно трябва да се пробват праз и пресен лук - в малки количества, тъй като при наличен гастрит може да се раздразни стомашната лигавица. Голяма част от въглехидратите се доставят от зърнените храни - брашно и тестени произведения. Хлябът трябва да е бял. Разрешени са тестени храни - юфка, макарони, фиде, грис.
От подправките могат да се ползват магданоз, чубрица, девесил, джоджен, както и сладък червен пипер. Забраняват се силно солено, лютиво, горчиво. Неподходящи са газираните води. Алкохолът се забранява!
Ограниченията в хранителния режим се налагат поради недостатъка на ензими, произвеждани в панкреаса. Корекция на недоимъка се получава както с хранителните ограничения, така и чрез допълнителен внос на ензими. Съществу-
ват много фармацевтична препарати, съдържащи панкреасни ензими - липаза, амилаза, протеаза.
Билкотерапията също идва в съображение при хроничните панкреатити. Препоръчват се отвари и чайове от: шипков плод, кисел трън, цикория, стръкове от бял равнец, полски хвощ. Могат да се ползват както поотделно, така и в комбинация - по равни части, като 2 с. л. от билката или комбинацията се вари в 500 мл вода 10 минути и се пие по 100 мл, като се изпива за 1 ден. Може да се ползват червена боровинка, касис, листа от коприва.

Автор: Д-р Маргарита Етърска, гастроентеролог

Представяме Ви:

Мушмулата - неподозираното лекарство

Плодовете на мушмулата зреят през септември, но остават на дървото и след окапване на листата, до към ноември. Те са кафявотзеленикави, кълбовидни, на върха с остатък от чашката, със сладко-тръпчив вк...

Хранене при чернодробни проблеми

Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намал...

Не плашете кантара

Проста аритметика за тези, които искат да отслабнат 6 предупреждения Не бива да се сваля повече от 1 кг седмично. При бързо отслабване тялото ни губи не тлъстини, а първоначално течности,...

Омайничето помага при рак на стомаха

За лечебните свойства на омайничето е споменавал още Хипократ. Коренът има затягащо и болкоуспокояващо действие. Използва се при метеоризъм, болести на черния дроб, жлъчката, бъбреците, при бронхит, т...

Начало