
ЯДЛИВА ГЪБА. Може да се консумира и сурова като салата или в супи, но само младите екземпляри - връхчетата на старите екземпляри се вгорчават и обикновено се отстраняват. За предпочитане е да се събират само младите гъби. След изсушаване се смилат на гъбено брашно, което се съхра...

ЯДЛИВА ГЪБА, подходяща за консумация, с добър вкус. Много рядко червясва. Поддава се на сушене и след това се съхранява като брашно за супи през зимата. Расте в широколистните и смесените гори, предпочита храстите, поляните в гората, тревисти терени. Много често се среща в нах...

ЯДЛИВА ГЪБА, с изключителен вкус и аромат. Подходяща е за всякакъв вид обработки. Сушена се запазва дълго време, но се напада много от червеи. Съхранява се трудно. Расте навсякъде в горите на средния планински пояс (200-700 м н. в.) в Стара планина, Родопите, Средна гора, Стра...

Гъбата има няколко вариетета: albellum (Fr.) - чисто бяла, gambosum (Fr.) - жълто-бяла, graveolens (Pеrs.) - малка (звънчевидна) c по-тъмна (до светлокафява) и palumbinum (Quеll.) - с бледожълта шапка. ЯДЛИВА ГЪБА, много ценна, подходяща за всякакъв вид преработка. Расте още ...

СИЛНО ОТРОВНА ГЪБА. В кожицата на шапката се съдържат големи количества токсини: мускарин и гъбен атропин. Действието на токсините се проявява в нарушаване на кръвообращението, вегетативната нервна система и храносмилането. Опасността от отравяния се засилва от голямата й прилика...

ЯДЛИВА ГЪБА, но сьс съмнителни кулинарни качества. Няма нито добър вкус, нито характерен гъбен мирис. Някои автори смятат, че може да се консумира само млада. Тук именно трябва да се подчертае, че консумирана млада (например сурова като салата, без термична обработка), предизвикв...