ЯДЛИВА ГЪБА. Преди консумация преваряването й е задължително поне за 10-15 мин във вряща вода. Предпочита песъчливи почви в боровите гори и поляните в тях. Появява се през лятото и расте до края на есента. ОПИСАНИЕ: Шапката е средно голяма, с диаметър до 10 см. Първ...
ЯДЛИВА ГЪБА, но само след обелване на кожицата на шапката на младите гъби, докато месото има приятен вкус и аромат. При обработка с гореща вода добива червеникав цвят (цвета на месото). Подходяща е за мариноване в „букет" с други два-три вида гъби. Застарелите гъби сатруднос...
ЯДЛИВА ГЪБА, с добри вкусови качества. Подходяща е за всякакъв вид преработка. Расте в широколистните гори и по-рядко в смесените. Появява се в края на пролетта, расте през лятото и есента. ОПИСАНИЕ: Шапката на младата гъба е полусферична, а на развитата гъба е почти ...
ЯДЛИВА ГЪБА, но не особено качествена. Много бързо червясва. При изваряване става червеникава. Расте само в иглолистните гори, като предпочита по-леките почви. Появява се в края на пролетта, при дъждовно време и през лятото, но също масово през есента. Обикновено расте като „са...
ОТРОВНА ГЪБА. Отнася се към гъбите, чиито токсини се проявяват бързо след консумацията на гъбата (около 30 мин), с т. нар. атропиново действие. Парвоначалните признаци са голяма отпадналост, усилен пулс, болки в стомаха и черния дроб. Бързите прояви на отравянето дават възможност...
ОТРОВНА ГЪБА. Отравянето се проявява твърде скоро - около 15 мин до 1 час след консумацията на гъбите. Отровите, които се съдържат в гъбата, дори и след продължи-телна термична обработка, не се отстраняват. Те причиняват тежки заболявания, някои от които с летален край. И в тази ...