
ЯДЛИВА ГЪБА, с изключителен вкус и аромат. Подходяща е за всякакъв вид обработки. Сушена се запазва дълго време, но се напада много от червеи. Съхранява се трудно. Расте навсякъде в горите на средния планински пояс (200-700 м н. в.) в Стара планина, Родопите, Средна гора, Стра...

ЯДЛИВА ГЪБА, с добри вкусови качества. Подходяща е за всякакъв вид преработка. Расте в широколистните гори и по-рядко в смесените. Появява се в края на пролетта, расте през лятото и есента. ОПИСАНИЕ: Шапката на младата гъба е полусферична, а на развитата гъба е почти ...

НЕЯДЛИВА ГЪБА. Предизвиква затруднения в храносмилането. Неприемлива е за организма дори и след продължителна термична преработка. Лесно може да бъде смесена с гъбата лютива млечница. Расте през лятото, но масово и през есента, предимно в широколистните гори, групово на просвет...

ОТРОВНА ГЪБА. Причинява тежки разстройства. Опасността от смесване с другите ядливи гъби печурка - горска и ливадна, е голяма. Съдържанието т. нар. дразнещи вещества в тази гъба е високо. Това са вещества от групата на смолите, терпените и лютите субстанции. Дразнещото действие с...

ОТРОВНА ГЪБА. Отнася се към гъбите, чиито токсини се проявяват бързо след консумацията на гъбата (около 30 мин), с т. нар. атропиново действие. Парвоначалните признаци са голяма отпадналост, усилен пулс, болки в стомаха и черния дроб. Бързите прояви на отравянето дават възможност...

ОТРОВНА ГЪБА. Отравянето се проявява твърде скоро - около 15 мин до 1 час след консумацията на гъбите. Отровите, които се съдържат в гъбата, дори и след продължи-телна термична обработка, не се отстраняват. Те причиняват тежки заболявания, някои от които с летален край. И в тази ...