Градина » Патлажанът отива в парника

 Патлажанът отива в парника

Искате ли да си отгледате средноран патладжан, засейте семената за разсад през първата десетдневка на март в полутопли парници. Пресният оборски тор в парника трябва да е с дебелина 30 см и почвата върху него да е 18 см. Засяват се 5 - 6 г семена на парникова рамка. Растението е светлолюбиво и парниковите стъкла трябва да са чисти. Семената поникват при 22 - 24 градуса. Най-благоприятна температура за развитие на растението е 25 - 28 градуса. Ако температурата падне под 14 градуса, семената не поникват, растението преустановява развитието, получават се повреди, сякаш е заразено с вирус.
В случай че навън свие голям студ, парниците трябва да се завиват с рогозка всяка вечер. В топлите часове на деня в слънчево и тихо време парниковите рамки се повдигат или парникът се открива за няколко часа.
Ако сте засели разсад за ран патладжан, той вече е образувал два същински листа и е готов за пикиране в полутоплите парници. Можете да пикирате ив кофички от кисело мляко или в пластмасови саксийки. Съдчетата наредете в парника или ги оставете в стаята. След пикиране растенията се посипват един-два пъти с почва, за да не се откриват корените им.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Завийте ранните картофи с полиетилен

Откакто се внедри полиетиленовото фолио за оранжерии и тунели, стана възможно по-рано да берем зеленчуци, които традиционно изчакваха топлото време, за да се появят в градината. Ако картофите се отг...

Опитайте да отгледате артишок

Артишокът (Cynara scolymus) е многогодишно зеленчуково растение, което доста прилича на магарешкия трън. С него са от едно семейство – сложноцветни (Compositae). Отглежда се заради младите недоразвити...

Прибирайте редовно зарзавата от градината

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите, хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране, трябва да...

Нелекувани зарази ще ви оставят без плодове

В много случаи плодовете на семковите видове се съсипват при съхранението. Неинфекциозните повреди се появяват в периода на стареене и са в резултат от физиологични процеси. Плодовете започват да потъ...

Начало