Ако някой ви каже, че трябва да засадите чесъна за консумация в зелено състояние по-късно, за да не го напада чесновата муха, не му вярвайте. Мухата ще го нападне напролет при първа възможност, без да се интересува кога е саден. А за да иззимуват растенията успешно, трябва до настъпването на големите студове да са пуснали добри корени. Затова подходящият момент за засаждане е октомври, предимно втората му половина, но в по-високите райони е оправдано това да се прави по-рано. Там и зимата идва по-рано.
Мястото прекопайте на дълбочина 18-20 см. По-голяма дълбочина не е за препоръчване – дебелият пласт почва дълго уляга и къса коренчетата на растенията. Ако отглеждания на това място зеленчук през лятото сте торили с органични торове, сега употребата ще им е излишна. Бедна ли е обаче почвата, по 50-60 кг на 10 кв. метра прегорял оборски тор ще се отрази добре. Но прегорял, т. е. напълно разложен, така че да представлява землиста маса, в която не се различават сламки и каквито и да е други съставки. Ако е неразложен или полуразложен, хич не го използвайте. Смята се, ч в такъв вид той привлича чесновата муха и това е лесно обяснимо. По добре е да употребите 600-700 г суперфосфат и 100-200 г калиев сулфат на 10 кв. метра. Азотния тор, по около 200-300 г, ще употребите с последната обработка, когато накопавате на ситно почвата и оформяте лехата. А оформянето е също нещо, което изисква по-специално внимание. Тя трябва да е леко повдигната, равна и гладка, с лек наклон, така че да не задържа водата от валежите през зимата.
Скилидите, предварително сортирани по големина, се засаждат в оформени през 20 см браздички напречно на лехата. Разстоянието в редовете трябва да е 10 см за по-едрите скилиди и 8 за по-дребните, а дълбочината на засаждане – 5-6 сантиметра.
Според едрината на скилидите и разстоянията на засаждане за 10 кв. метра ще ви трябва от 150 до 350 г посадъчен материал.
Чесънът никне за 10-15 дни. До пролетта почти не се нуждае от никакви грижи, като изключим плевене и поливане при нужда.
Резитбите, а след това и гроздето всяка година извличат огромни количества хранителни вещества от лозата. За да се възстанови и да ражда богато, торенето е просто задължително. Фосфорните, калиевите и...
Тези плодове носят още наименования: питая и ягодова круша. Съвременният ареал на разпространение и отглеждане обхваща практически всички страни от тропическия пояс. През последните години са получени...
Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до вс...
Овесеният корен (Tragopogon porrifolius) е вкусен зеленчук. Кореноплодите му се използват като подправка на супи и ястия, както и като самостоятелни предястия. От свежите листа пък напролет се правят ...