Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и развитието й се преустановяват чак при падането на първите слани. Редовното поливане осигурява образуването на нови и нежни плодове.
Поради бързото нарастване и загрубяване на чушките, беритбите трябва да се извършват всеки ден или през ден. Набраните плодове много бързо загубват своите кухненски и технологични качества. Също така не издържат на продължителен транспорт и съхранение и трябва да бъдат преработени своевременно. Набраните плодове се поставят в касетки или кафези и се използват незабавно.
Може да се съхраняват преработени чрез стерилизация, дълбоко замразени с предварително бланширане или изсушени. За сушене се подбират по-дребни или средно едри плодчета и се нанизват на конец. Така приготвени се потопяват за няколко секунди в подсолена и гореща около 70ºС вода. След това нанизите се изцеждат в някакъв съд и се оставят да се сушат на сухо, много проветриво и сенчесто място. Веднага след пълното изсушаването се прибират също на сухо място.
Любителите на бегониите знаят, че те са стотици видове, различаващи се доста един от друг. Всеки от тях е с определени изисквания към условията на живот. При това те са едни от най-капризните стай...
С това нежно име и още с „Венерина пантофка” по цял свят наричат растението калцеолария хибрида. Повод за това дава особеното устройство на цветовете. Те са сложни, съставени от две устни: долна - го...
Картофите са трудоемка култура, а събирането им е една от най-трудните задачи. Всички клубени се складират на едно място, а след това се пробират средните по размер. Така се работи в елитните стопанст...
Въпреки препоръките обичките (фуксии) да зимуват на хладно и светло място, много хора нямат възможност да им осигурят подобни условия. Те прибират през есента своите цветя в жилищните помещения, къдет...