Градина » Проверявайте малините за малиновата галица

 Проверявайте малините за малиновата галица

Ще я познаете по подутините на стъблата. Малиновата галица(Lasioptera rubi) е дребна червена мушица, на която едва ли ще обърнете внимание. Снася яйцата си в основата на пъпките на младите леторасти. Ларвите, които се излюпват от яйцата, се вгризват в стъблото и се хранят с вътрешните му тъкани. Те образуват гали (подутини) на мястото, където се хранят и развиват. Оттам идва и името на неприятеля. Галите са твърди, а вътрешността им е изпълнена с кафяво-червена смляна дървесина. Проводящите съдове са разрушени и храненето на летораста е силно затруднено. На следната година, когато от него се очаква плод (малината плодова на двегодишни леторасти), той загива.
За борба с този неприятел химически средства у нас няма разрешени. Най-важно е физическото отстраняване на неприятеля. Ако купувате или вземате от приятели издънки за засаждане, внимавайте да няма по тях гали. В случай че ги забележите във собственото си насаждение, незабавно изрежете нападнатите стъбла до основата още сега през есента или рано напролет, докато зимуващите какавиди в тях не са се превърнали в мушички. Изрязаните нападнати стъбла хвърлете в огъня.

Автор: проф.Йорданка Станчева

Представяме Ви:

Розмаринът зимува в саксии

По природа розмаринът е слабо устойчив. Най-ниската температура, на която устоява без повреди, е минус 5°С. Има данни обаче, че закалени растения, могат да понесат и до -20°С. Мои растения зимуваха ус...

Колко семена за разсад ще са ви необходими?

Опитните градинари могат спокойно да пресметнат, какво количество семена им трябват, за да засеят необходимите им площи. За любителя и за начинаещия производител отговорът на този въпрос не винаги е с...

Ябълка и круша с пръстен раждат едри плодове

Растежът и плододаването на отделни клонки или на цялото овощно дърво може да се засили, ако изрежете пръстен от кората, т.е. ако колцувате. Минералните вещества и водата, които идват от корените по п...

Чашoвидна формировка на лозите

Известни са три системи на резитба в лозето - къса, дълга и смесена. При късата се оставят само чепове с по1 до 3 очи. При дългата липсват чепове, а се оставят дълги плодни звена - стрелки с 4 до 7 оч...

Начало