Градина » Изгонете молците от сушените плодове

 Изгонете молците от сушените плодове

Молецът по сушените плодове Plodia interpunctella е много разпространен и познат неприятел. Среща се в домакинствата, в складовете, в магазините. Напада и поврежда голям брой растителни продукти: сушени плодове и зеленчуци, сушени билки, гъби, ядки от фъстъци, бадеми, орехи, лешници, зърна от какао, червен пипер, подправки, семена, зърно, тестени, шоколадови и захарни изделия, сушено месо и др.
Молецът е дребна пеперуда – 18-20 мм при разперени крила. Една част от предните крила – от основата до средата е сребристосива, а останалата е бронзово-червена, пресечена от две тъмни ивици. Задните крила са светлосиви, накрая с белезникави ресници. Гъсеницата е сламеножълта или зеленикава. На дължина достига 17-18 мм. Какавидата е напълно бяла, по-късно става кехлибарено жълта.
Пеперудата лети главно през нощта. През деня стои неподвижна по стената и тавана на помещението, по продуктите. Снася голям брой яйца поединично или на групи, като ги залепва. При семената и зърното гасеничките изгризват малка ямичка, проникват в тях и изяждат напълно вътрешността им. Изхранва се за 30-50 дни. Какавидира в бял плътен пашкул. В складовете има 3-4 поколения, но в топлите помещения се развива непрекъснато.

Мерките

Хранителните продукти не бива да се третират с химически средства. Почистени добре, в подходяща опаковка, хранителните продукти трябва да се оставят в чисто, сухо помещение, което редовно се проветрява и в което се поддържа възможно ниска температура. Някои продукти – сушените ядки, подправки и др. могат да бъдат обеззаразени чрез топлинна обработка. Това става във фурната при температура 50-55 градуса за 1 час, като продуктите са насипани в тава на тънък пласт. Много важно е температурата да е регулирана. Друг вариант е ниската температура. Продуктите, които са изсушени и могат да променят качествата си от топлината, могат да се поставят във фризера при минус 10 градуса за 10-12 дни.
Продуктите, които се съхраняват по-продължително трябва да се преглеждат редовно и да се следи за появата на неприятеля. По възможност новата продукция да се съхранява отделно от старата.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Закалените повече издържат на студ

В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно студа. Ледените кристали, които се образуват в клетките, понякога причиняват напълно измръзване. Но друг път не са то...

Захващайте се с прибирането на орехите

На много места в страната вече берат орехите. Това е фасулска работа - биха казали мнозина. Но не е съвсем така. Избързването е толкова вредно, както и закъснението. Околоплодниците на полузелените пл...

Размножаване на хортензия

Хортензията се размножава по няколко начина, като използването на семена изобщо не е подходящият метод за любители. Разделянето на растенията при прехвърляне в нова саксия е рисковано. Остава вкореняв...

Осигурете на фаленопсиса топла стая

Фаленопсисисите са растения без ясно изразен период на покой в своето развитие. Те може едновременно да изкарват нов лист и цветонос. Правилото при тях е, че колкото повече листна маса направят толков...

Начало