Мускарито, известно още като кукувиче грозде, представлява непретенциозно луковично растение с височина 10-20 см. Луковиците са яйцевидни, горните им люспи са по-светли, 1,5 -3,5 см дълги и до 2 см в диаметър. Листата са линейни, прикоренови, 10-17 см дълги, около 2-6 на брой, появяват се през пролетта, при някои видове и през есента, и тогава те зимуват под снега. Цветовете са с цилиндрични, с тръбовидни околоцветници, които се състоят от шест сраснали листа с обърнати краища, от бяла до тъмносиня краска. Имат приятен силен аромат. Семената са дребни, кръгли, черни, съхраняват кълняемостта си в продължение на година.
За да си отгледате мускари, трябва да го настаните на полусянка или пък на слънчево място. То не е капризно и устоява на зимните студове. Почвата не трябва да притежава специални свойства, но при добри грижи ще получите по-големи луковици и по-силни съцветия.
При покоя дръжте сухо
Когато цъфти, мускарито се нуждае от много влага, и обратното, в периода на покой обича сухата среда. Тъй като растението се нуждае от много хранителни вещества, то през есента трябва да внасяте торове в почвата. Най-подходящо е да използвате компост.
Възпроизвежда се по два начина
Мускарито се размножава чрез детките, които се появят около основната луковица. Те трябва да се засадят на дълбочина 6-8 см. Когато сте настанили растенията на определено място, имайте предвид, че след 5-7 години трябва да промените терена им на обитание.
Ако размножавате мускарито чрез семена, то ги засейте на открито в лехи и очаквайте растенията ви да зацъфтят на третата година.
В овощарската практика се режат и стари клони, но най-често обект на резитба са клонките. Има различни видове клонки и поне някои от тях трябва да се познават, за да има полза от резитбата. Ако се в...
Издребняването на пипера е признак на вертицилийното увяхване. Тази болест започва да се проявява около началото на цъфтежа. В по-ранните фази на заразяване се изразява в слаб растеж, къси междувъзлия...
Манголдът или както го наричат листно цвекло е много полезен зеленчук. За храна се използват листните петури, а дебелите листни дръжки се употребяват сварени както цветното зеле или свещите на аспержи...
Става въпрос за салати, които ще се консумират през ноември, когато друг свеж зеленчук в градината няма да има. В този смисъл те са истинско пролетно удоволствие в късната есен. Заслужава си да опитат...